Всесвітня рада церков просить Туреччину повернути собору Святої Софії статус музею

Джерело: УП

Голова Всесвітньої ради церков Іоанн Саук звернувся до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з проханням переглянути рішення про позбавлення собору Святої Софії статусу музея.

Про це інформує BBC

У листі на адресу президента Туреччини голова Всесвітньої ради церков висловив "смуток та занепокоєння" з приводу рішення Ердогана змінити статус собору Святої Софії з музею на мечеть.

 

Іоанн Саук також наголосив, що як музей "Айя-Софія була місцем відкритості, зустрічей та натхнення для представників усіх націй" та закликав Ердогана переглянути рішення.

 

Собор Святої Софії, зведений у VI столітті при візантійському імператорі Юстиніані I, вважався протягом майже тисячоліття найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя османами в 1453 році собор переробили на мечеть, добудувавши навколо нього чотири мінарети. Музеєм Айя-Софія стала в 1934 році. З 1985 року собор включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Раніше Вищий адміністративний суд Туреччини дозволив змінити статусу собору Айя-Софія в Стамбулі, що відкриває шлях до його перетворення на мечеть.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що рішення змінити статус собору Святої Софії на мечеть грунтується на волі та бажанні народу.

Папа Римський Франциск, своєю чергою, заявив, що рішення Туреччини, яким собор Святої Софії у Стамбулі було позбавлено статусу музею та перетворено на мечеть, викликає велику скорботу.

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі