Понад 600 років тому спалили живцем реформатора церкви

Джерело: Gazeta.ua

Реформатора Яна Гуса спалили живцем разом із своїми працями 6 липня 1415 року на багатті в місті Констанц – тепер Німеччина.

Майбутній ректор одного з найвідоміших у Середньовіччі Празького університету народився в містечку Гусинець між 1369-1371 роками. У 1400 році Ян стає священиком і вже за два роки проповідує у Віфлеємській церкві Праги. На проповіді молодого ченця приходило багато людей. Виступав за докорінну реформу церкви, проти продажу індульгенцій, якими прощалися гріхи. Пропагував вивчення Біблії без церкви. Папа Римський видав буллу, в якій проголосив колишнього ректора єретиком. Кожне місто, яке надасть йому дах і їжу, буде покаране. Засудив до спалення живцем.

Кардинали позбавили Гуса сану священика й віддали світській владі. Міська влада Констанца вирішила спалити єретика на вогнищі за містом. Дорогою його знову вмовляли відректися. Однак в'язень був непорушним. Під час страти побачив жінку, яка підкинула у вогонь хмиз, аби догодити священнослужителям. Вигукнув: "О, свята простота!"( лат. О, sancta simplicitas!)

Згодом попіл від вогнища вкинули в річку Рейн, щоб послідовники вчення Гуса не зробили з нього місця паломництва. Однак жорстока розправа з популярним проповідником призвели до серйозних заворушень у Чехії. Повстання очолив шляхтич Ян Жижка. Розлючений народ виганяв католицьких священиків із їхніх приходів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі