У Туреччині археологи натрапили на сліди загадкового стародавнього царства

Джерело: ТСН

У Туреччині археологи натрапили на камінь із написами стародавньою мовою, який попередньо може вказувати на поразку царства Анатолії, яке існувало приблизно 3000 років тому, у війні із царем маловідомого царства. 

Про це пише Science Alert.

Археологи досліджували давній курган в центральній Туреччині під назвою Тюркмен-Карахойюк 2019 року. Великий регіон, рівнина Конья, рясніє втраченими метрополіями, але навіть в цьому разі дослідники не були готові до того, що згодом знайшли.

Місцевий фермер сказав групі, що в сусідньому каналі виявили великий дивний камінь із незрозумілим написом. Археологам довелося стрибнути у канал, щоб дістати знахідку.

"Одразу стало зрозуміло, що він був давнім. Ми дізналися, що текст на камені був написаний мовою, яка використовується в епоху бронзи і заліза в цьому районі", - кажуть дослідники.

За допомогою перекладачів дослідники виявили, що ієрогліфи на цьому стародавньому кам'яному блоці можуть хизуватися військовою перемогою. Це була не просто військова перемога, а поразка Фрігії, царства Анатолії, яке існувало приблизно 3000 років тому. Датування стели передбачає, що ієрогліфи блоку можуть стосуватися короля Мідаса, відомого з міфу про "золотий дотик".

Кам'яні позначки містили спеціальний ієрогліф, який символізує, що повідомлення про перемогу було від царя на ім'я Хартапу. Ієрогліфи припускають, що Мідас був захоплений військами Хартапу.

Про короля Хартапу чи королівство, яким він керував, майже нічого не відомо. Проте, стела передбачає, що гігантський курган Тюркмен-Карахойюк, можливо, був столицею королівства Хартапу, що охоплює близько 121,4 га в період розквіту.

У цьому археологічному проекті має бути ще багато роботи, і наразі результати слід вважати попередніми. Усередині археологи планують знайти палаци, пам'ятники та будинки.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі