У британському соборі виставили «Таємну вечерю» з темношкірим Ісусом

Джерело: Радіо Максимум

На вівтарі Сент-Олбанського собору в британському графстві Хартфордшир з'явилася варіація фрески Леонардо да Вінчі "Таємна вечеря" з темношкірим Ісусом Христом. Зображення розмістили на знак солідарності з рухом Black Lives Matter.

Передував появі зображення заклик архієпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі. Він зазначив, що Церква Англії має переглянути зображення Христа як білої людини. Менш ніж через тиждень після його заклику в Сент-Олбанському соборі з'явилася ця картина, пише «Радіо Максимум».

"Церква не перебуває на такій твердій позиції, щоб проповідувати іншим про расову або яку-небудь ще справедливості. Життя темношкірих мають значення, тому ми перетворили наш Вівтар Вигнаних на місце для роздумів і молитов, поставивши у самісінький центр вівтарну картину, написану Лорною", – пояснив настоятель собору.

The Last Supper, Лорна Мей Водсвор © bbc

Твір з темношкірим Христом написала художниця Лорна Мей Водсворт у 2009 році. Ісуса вона писала з темношкірого Тафарі Хіндса – уродженця Ямайки.

Експерти згодні в тому, що у Христа були швидше за все близькосхідні риси, але протягом століть європейські художники традиційно зображували Христа так, як їм здавалося. "Те, як я його зображую, настільки ж "точно", як і вважається правильною ідея про те, що він схожий на флорентійця", – розповіла сама художниця.

Торік у це полотно вистрілив з пневматичної зброї невідомий чоловік, який був не згоден з таким зображенням Христа. Де саме тоді висіла картина, не уточнюється.

Зараз полотно виставили на вівтарі Сент-Олбанського собору  - фото 413402

Нагадаємо, рух Black Lives Matter з'явився у США у 2013 році після того, як був виправданий патрульний Джордж Циммерман, який скоїв вбивство афроамериканського підлітка Трейвона Мартіна.

Рух спалахнув з новою силою після вбивства поліцейським темношкірого Джорджа Флойда у Міннеаполісі (штат Міннесота) у кінці травня 2020 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі