Як на Волині наслідували принца Уельського. Ретрофото

Джерело: Район.Історія

Дуже часто, переглядаючи фото з волинських міст, зокрема й Луцька, натрапляли на цікаві фото, де зображені чоловіки у вкорочених штанах. Така мода найчастіше зустрічається у 1920-х та іноді у 1930-х роках.

Цікаво, звідки волиняни запозичили такий фасон штанів? Хто був прикладом для наслідування у цьому питанні? Як виявилось, зразком для модного наслідування був сам принц Уельський. Саме він ввів у моду вкорочені широкі штани для гри у гольф під назвою «plus fours», разом із ними надягали довгі вовняні гольфи.

Разом із такими штанами чоловіки носили шотландські светри, капелюхи-панами, вузькі краватки, піджаки на двох ґудзиках, нагрудні хустинки, коричневі замшеві туфлі і англійські кепки у дрібну клітку.

На Волині ці штани серед місцевих чоловіків мали свої назви. Так, луцький історик та краєзнавець Сергій Годлевський поділився спогадами, що, виявляється, старожили у Горохові називали такі чоловічі штани словом «помпи», а вчитель історії та краєзнавець з Олики Анатолій Гура підтвердив версію походження таких штанів з Англії:

«Такі штанці називалися «гольфи», оскільки мода на них пішла з Англії, де джентльмени саме у таких штанях, піджаках і сорочках з краватками розважалися грою у гольф».

Тож, як бачимо, волинські чоловіки завжди хотіли бути «в тренді» і не відставати від останніх модних тенденцій.

Луцькі модники, 1920-ті роки

Луцькі модники, 1920 роки


Ковельчани, 1920-ті роки

Ковельчани, 1920 роки


Біля Дубнівського замку, 1930-ті роки

Біля Дубнівського замку, 1930 роки


На вулицях Луцька, 1920-ті роки

На вулицях Луцька, 1920 роки


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі