Третина українців шкодує через розпад СРСР, – опитування

Джерело: BBC News Україна
  1. Новина відноситься до:

Третина українців (33,5%) шкодує про розпад СРСР, проте 50% не мають ностальгії за Союзом.

Третина українців (33,5%) шкодує про розпад СРСР, проте 50% не мають ностальгії за Союзом.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології від 24-31 травня, яке відбулося в усіх регіонах України, крім анексованого Криму та непідконтрольних владі районах Донбасу. Похибка опитування коливається у межах 1,4-2,2%, пише BBC News Україна.

35% опитаних заявили, що перебування у складі Радянського Союзу принесло Україні більше користі, ніж шкоди, 28% вважають навпаки.

У південних і східних регіонах та на Донбасі переважають мешканці, які шкодують про розпад СРСР – 41-49%, залежно від регіону. У західних регіонах про це шкодують 15% опитаних, центральних – 32%.

У 2013 році в аналогічному опитуванні 48% опитаних українців заявили про користь від перебування у Радянському Союзі, 18% – про шкоду.

Серед прихильників відомих політиків найбільше шкодують про розпад СРСР прибічники Юрія Бойка – понад 81%. Багато радянських патріотів також серед виборців Олега Ляшка – 44,5%, а також Юлії Тимошенко – 39,3%.

Серед виборців Володимира Зеленського майже 53% не шкодують про розпад СРСР, але 28% шкодують. Серед виборців Петра Порошенка фанатів Радянського Союзу лише 3,8%.

Схожі цифри демонструє опитування прихильників певних політичних партій, які очолюють або асоціюються з цими лідерами: 83% радянських патріотів серед прихильників ОПЗЖ, 40% – "Радикальної партії", 33% – "Батьківщини", 28% – "Слуги народу", 21% – партії "Сила і честь" Ігоря Смешка, 17% – серед прихильників "Голосу" та 2% – "Європейській солідарності".

Серед прихильників "Партії Шарія" 50% не шкодують про розпад СРСР, 30% мають протилежну думку.

Прихильників СРСР найменше серед молоді. Серед українців віком до 30 років шкодують про розпад Радянського Союзу 14%, натомість серед людей похилого віку, старших 70 років, – 50%.

На симпатіях позначається соціальний та освітній чинники. 56% найбідніших українців виявилися симпатиками СРСР, а серед найзаможніших опитаних таких лише 17%. Також що вищий рівень освіти, то менше симпатій до Радянського Союзу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі