Луцьк 1930-х на картинах сценографа О. Єнджеєвського

Луцьк 1930-х на картинах сценографа О. Єнджеєвського Фото: колаж Наталії Фіть

Картини часто є чудовим джерелом для вивчення вигляду міста Луцька в різні періоди його існування. Сьогодні пропонуємо нашим читачам переглянути нову знахідку, пов’язану із містом Луцьком. Це картини 1930-х років. На зображенням можемо побачити стару частину міста, зокрема, Луцький замок.

Автором усіх картин є луцький сценограф Олександр Єнджеєвський. З біографії митця знаємо, що народився він 14 вересня 1903 року у місті Житомирі. Вищу освіту Єнджеєвський здобував у Варшаві, там він вивчився на сценографа.

В 1931 році він переїздить до міста Луцьку, де працює за спеціальністю в Волинському театрі ім. Юліуша Словацького. В 1931 році театр очолив режисер Олександр Родзєвіч, який перед тим здобув собі популярність постановками в кращих театрах Києва, Кракова, Вільно та Варшави. Саме в роки його керівництва луцький театр здобув почесну нагороду на конкурсі в Кракові. Свого часу режисерами театру в Луцьку був Іво Галл (1928-1930 рр.), Вацлав Малиновський (1932-1934), Леон Шиллер (1939).

Костюми та театральні декорації в Луцьку тоді були виконані відповідно до тогочасної моди і ні чим не поступаються столичним. Після перегляду світлин із Луцька того часу стає зрозуміло, чому луцька трупа користувалась такою шаленою популярністю серед тогочасних глядачів не лише Волині. Автором декорацій був якраз Олександр Єнджеєвський. В Луцьку він пропрацював до 1938 року. Ліквідували Волинський театр ім. Юліуша Словацького в місті Луцьку в 1939 року.

 

Олександр Єнджеєвський, 1938

Декорації «Отелло» В.Шекспіра на сцені луцького театру, 1930-ті роки

На сцені луцького театру, 1938

Луцьк, 1930-ті роки. Актори луцького театру Ю.Словацького в постановці "Сірано де Бержерак"

 

В 1939 році Єнджеєвський переїздить до міста Бидгощ, де також працює в місцевому театрі. Після Другої світової війни він працює далі за спеціальністю, проте вже в театрах міста Вроцлава.

Олександр Єнджеєвський помер 28 серпня 1974 року у місті Вроцлаві (Польща).

Свої картини із Луцьком сценограф Єнджеєвський створив в роки Другої світової війни, підпис говорить про 1942 рік. Проте на картинах місто міжвоєнного часу.

 

Луцький замок, 1942

Луцький замок, 1942

Луцьк, 1924

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі