Фонтан у центрі Луцька: від історії до майбутнього

Фонтан у центрі Луцька: від історії до майбутнього

Фонтан поруч із драмтеатром був одним із головних фонтанів у радянському Луцьку. Змінювалися часи, з’являлися і коригувалися плани і фонтан на довгі роки перестав працювати. Лучани встигли охрестити це місце на головному майдані міста «коритом». І тільки тепер з’вився шанс це виправити і вдихнути нове життя у колись улюблену точку відпочинку.

Драматичний театр збудували у 1975 році у стилі радянського модернізму і через два роки відкрили фонтан. Одна з його особливостей – скульптура двох дельфінів, біля якої, мабуть, сфотографувалися свого часу всі діти Луцька. Відкриття фонтану було одним із інших заходів із влаштування нового центрального майдану в місті, яким раніше був майдан біля обкому з Леніним. Отже, фонтан відігравав не тільки естетичне значення як окраса майдану, а й чисто містобудівне.

У сімдесяті збудували театр, фонтан, пам’ятник Лесі Українці, «Бім-Бом» і посадили верби, які ростуть і нині.

Кінець того першого фонтану почався в другій половині 1990-х. Спочатку перенесли дельфінів. Нове місце їхнього поселення тоді – водойма в зоопарку. Згодом перестали й подавати воду.

В такому стані колишній фонтан стояв приблизно 10 років, коли змінили його конфігурацію, зробили нові бортики, а відтак і залили його бетоном. У колишньому фонтані влаштували дитяче містечко, яке закрили у 2012 році.

Через рік тодішній міський голова Микола Романюк заявив, що фонтан таки планують реконструювати і запустити в дію. Але реальні роботи із влаштування водної оази все ніяк не починалися.

 

Поштова листівка
Поштова листівка
Фото з книги-альбому «Луцьк», 1978
Фото з книги-альбому «Луцьк», 1978
Поштова листівка
Поштова листівка
Фото з книги-альбому «Луцьк», 1978
Фото з книги-альбому «Луцьк», 1978

Реальне зрушення відбулося цьогоріч. Зі слів радника Луцького міського голови Ігоря Поліщука, новий світломузичний фонтан буде пішохідним, десять на десять метрів, з амфітеатром.

«Це буде така атракція, дуже цікава, – зауважує посадовець. – Облаштування фонтану передбачає підведення відповідних мереж, тому працюватиме багато будівельної техніки. Але це перший етап. Після того, як збудують фонтан, наступного року можна приступати до подальшої реконструкції Театрального майдану і приводити його дійсно до рівня майдану нормального європейського міста».

Згідно з проєктом, у центрі Луцька облаштують фонтан, струмені води в якому б’ють буквально з-під землі. У вимкненому стані він перетворюється просто на площу, якою можна ходити. Фонтан змінюватиме колір води та висоту струменів до двох з половиною метрів, а разом із тим матиме ще й музичний супровід із 3D-шоу.

Кошторис будівництва фонтану сягає 12,5 млн грн. Зі слів Ігоря Поліщука, новенький та давно омріяний світломузичний фонтан лучани та гості міста зможуть побачити вже незабаром.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі