Сім’я загиблого добровольця з Волині виборюватиме у суді відповідний «статус»

Джерело: БУГ
  1. Новина відноситься до:

Судова справа про набуття статусу «сім’ї учасника бойових дій» батьками загиблого Дмитра Колєснікова – перший прецедент в Україні.

Про це інформує інтернет-видання БУГ.

Батьки загиблого Героя із Володимира-Волинського Дмитра Колєснікова борються із системою Міністерства оборони та в судовому порядку доводять, що вони мають право на статус «сім’ї учасника бойових дій». Така ситуація склалася через те, що від початку війни воїни, які служили у добровольчих корпусах, не були прирівняні до солдатів Збройних сил України. Відтак, ні зарплатні, ні лікування, ні статусів  державою не передбачалося.

Цього року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України». Згідно з ним, воїни, які служили у добровольчих військових з’єднаннях, прирівнялися до військовослужбовців ЗСУ.

Однак, аби довести, що Дмитро насправді воював та загинув за нашу державу, необхідно було збирати покази свідків, купи паперів, довідок та інших доказів. Про це розповів адвокат родини Колєснікових Микола Омелянчук.

«На цей момент у нас доказів більш ніж достатньо. Процес підготовки справи до передачі у суд був складний та непростий. Наприклад, свідків того, що Дмитро служив у зоні АТО, довелося шукати і за допомогою інтернету, їздити у Житомирську область за показами побратимів, вести переписку з Міністерством оборони, соціальними службами, військкоматом і так далі. Зараз у нас є свідчення семи кіборгів із 95-ої окремої аеромобільної бригади про те, що Колєсніков справді служив і загинув в АТО, та усі інші необхідні документи», – каже адвокат.

Микола Омелянчук розповів, що позовна заява настільки об’ємна, що писати її довелося тиждень. В Україні немає ще сьогодні судової практики у розгляді таких справ, кажуть юристи, це перший прецедент в державі щодо набуття статусу сім’єю загиблого добровольця.

Наразі усі матеріали передані до Володимир-Волинського міського суду. Однак, засідання щодо цієї справі ще не призначене, суддя не визначений.

«Згідно з моїми прогнозами, справа займе не більше двох місяців. Однак, хід її залежатиме від призначеного судді та його позиції щодо процедури ведення», – каже адвокат.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі