(Не)відомі волиняни: економіст Діректор зі Старого Чорторийська

  1. Новина відноситься до:

В одній із попередніх публікацій «Хроніки Любарта» розповідали історію відомої американської економістки Роуз Фрідман (дівоче прізвище Діректор), яка народилась у 1910 році на Волині в містечку Старий Чорторийськ. Сьогодні хочемо продовжити історію і більше повідомити про рідного брата Роуз Аарона, який був не менш відомим за свою сестру.

Аарон Діректор народився 21 вересня 1901 року. Він був першою дитиною в родині. У 1913 році сім’я емігрувала з Волині до США. Містом для проживання обрали Портленд (штат Орегон).

Саме в США Аарон вже отримав освіту. Він навчався в Лінкольнській середній школі. Потім було навчання в Єльському університеті штату Коннектикут.

В 1926 році Аарон розпочав викладацьку діяльність в Портлендському трудовому коледжі.

 

 Аарон Діректор promarket.org

 

В світі Аарона Діректора сьогодні знають як професора Юридичної школи університету міста Чикаго. Аарон відіграв важливу роль в розвитку права і економіки Чиказької школи економіки.

Під час Другої світової війни відомий економіст обіймав посади у Військовому департаменті та Департаменті торгівлі.

Також Аарон Діректор тісно співпрацював із чоловіком своєї сестри лауреатом Нобелівської премії Мілтоном Фрідманом.

У 1946 році Діректор був призначений на юридичний факультет Чиказького університету, там він в результаті пропрацював півстоліття.

У 1958 році Аарон Діректор заснував «Журнал права та економіки», який він спільно редагував з Нобелівським лауреатом Рональдом Коузом. Така співпраця допомогла об'єднати сфери права та економіки з далекосяжним впливом.

 

 Аарон Діректор з колегами із Чиказького університету, law.uchicago.edu

 

В 1965 році він переїхав до Каліфорнії і зайняв посаду в Інституті Гувера Стенфордського університету.

Однією із найпопулярніших книг Діректора є праця 1931 року під назвою «Проблеми безробіття». Саме вона досі перекладається на багато мов і має схвальні відгуки від читачів.

Помер Аарон Діректор 11 вересня 2004 року в своєму будинку в Лос-Альтос-Гілс, штат Каліфорнія, йому було майже 103 роки.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі