Луцьк голосує: на дільницях не людно і мало молоді

  1. Новина відноситься до:

Другий тур виборів міського голови Луцька відбувається спокійно, проте, як і 25 жовтня, виборці не демонструють високої явки.

Як відомо, 15 листопада лучани обирають мера. Кандидатів двоє – чинний міський голова Микола Романюк (Блок Петра Порошенка «Солідарність») і голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»).

За словами Оксани Онищук, голови дільничної виборчої комісії, розташованої у приміщенні Луцького національного технічного університету на вулиці Львівській, виборчий процес відбувається без порушень та зауважень з боку спостерігачів.

«Ми почали роботу вчасно, відкрили дільницю рівно о восьмій. Перших чотири виборці вже стояли в черзі за десять хвилин до восьмої. Люди поспішали на роботу, але таки виконали свій громадянський обов’язок», – розповіла Оксана Онищук.

Станом на 12 годину, каже голова ДВК № 071033, проголосувало більше 10% виборців.

«Якщо порівнювати із першим туром, то тоді на нашій дільниці ранок був млявіший. Нині ж виборців дещо більше», – зазначає Оксана Онищук.

«Цього разу бюлетені буде легше порахувати. Але з огляду на відповідальність, бо все-таки обираємо міського голову, то психологічно і морально може бути складніше. Технічно, звісно ж, все буде простіше. Якщо минулого разу ми мали результат вже о другій ночі, то тепер опівночі, скоріш за все, вже знатимемо хто переміг на нашій дільниці», – додала вона.

Так само спокійно минає виборчий день і на дільниці № 071041, що у приміщенні навчально-реабілітаційного центру на вулиці Лесі Українки.

«Станом на 12:00 проголосувало понад 12% виборців. І це переважно люди старшого віку, передпенсійного і пенсійного. З самого рану найбільш активні старші люди. Молоді, на жаль, дуже мало», – констатувала секретар ДВК Наталія Шилова.

До слова, у Луцьку відбувається два екзіт-поли. Працівники, котрі їх проводять, кажуть, що не усі виборці готові зізнатися, за кого проголосували.

«Хроніки Любарта» запитали у кількох випадкових виборців про те, чого вони очікують від виборів мера. Щоправда, судячи із відповідей, не усі розуміють, які повноваження має міський голова.

«На вибори ходжу завжди. Щоби пенсію добавили, бо вона мізерна, це по-перше. Щоби батареї були гарячі, це по-друге. І щоб був мир, це третє. У тому числі, щоби в Луцьку був мир», – розповів пенсіонер Григорій Ананійович.

«Хочеться, щоби в нашому місті трохи щось змінилося нарешті. Хочеться, щоби місто якось розвивалося. І щоби більше про людей дбали. Мені б хотілося, щоби молодь керувала містом. Щоби Луцьк змінювався у прогресивному напрямку. Бо оці застарілі стандарти вже набридли», – поділилася своїми міркуваннями вчитель молодших класів Олена Павлівна.

«У нас я перед виборами, то щось робиться. Так і в Луцьку було. А треба, щоби мер працював увесь термін, на який ми його обрали. Якщо чесно, то не хотів йти на вибори, але совість не дала проігнорувати. Все-таки це шанс щось змінити, якщо Луцьк обере собі нового мера. Хоча хтозна, як воно буде. Довіри немає ні до кого. Є тільки наївна надія, але це вже добре», – зазначив Володимир Антонович, що назвався підприємцем-перевізником.

«Не впевнена, що після цих виборів щось дійсно зміниться, але надіятися треба. І не сидіти вдома у такий день. Це другі вибори в моєму житті. Перші були 25 жовтня. Я, чесно зізнаюся, зовсім не розбираюся в політиці, але вважаю, що кожен мусить зробити свій вибір. Всі звинувачують молодь, що вона неактивна. Я не знаю справедливо це чи ні. Мабуть, все-таки справедливо. Серед моїх друзів є багато таких, які думають так, як і я, а є й такі, яким те все нецікаво», – розповіла студентка медичного коледжу Ірина.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ірина КАЧАН

Коментарі