У Луцьку може з’явитися центр соціалізації та адаптації для дітей

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Батьки особливих діток об’єднуються в громадські організації, втім, вирішувати спільні проблеми їм все одно складно, бо немає належної підтримки від влади. Як наслідок: на їхні плечі лягають плата за оренду приміщення, оплата праці педагогів, комунпослуги. Однак вирішення проблеми існує – зведення спільного соціального центру, проект і кошти на що вже теж є.

Зауважимо, що згідно з даними управління охорони здоров’я міської ради, у Луцьку – 931 дитина з інвалідністю, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Голова громадської організації «Янголята» Юлія Поліщук розповідає, з якими проблемами доводиться практично самотужки справлятися батькам особливих діток. З її слів, відсутність приміщення, педагогів – найгостріші проблеми, а діткам потрібна соціальна адаптація, аби не розвивалися комплекси. І на все це доводиться витрачати лише власні кошти.

«Це наші маленькі громадяни, які є незахищеною верствою населення, як і їхні батьки. Якщо дитина має інвалідність, то, зазвичай, вона не перебуває у колективі. Найгірше починається після дошкільного навчального закладу. А далі школа – це, в більшості випадків, індивідуальне навчання. За таких умов дитину відсторонюють від соціуму. Так само відстороненою стає і мама, яка доглядає за малечою.

Робота нашої організації будується лише на власних силах та допомозі благодійників. На даний момент ми винаймаємо приміщення по проспекту Волі чотири рази на тиждень по годині. З цього приводу зверталися в Луцьку міську раду до градоначальника Миколи Романюка, але поки питання не вирішене.

Ми організовуємо музичну та ігрову терапію – поки це те, що можемо. Для дітей важливо мати можливість знижувати стрес, адаптовуватися в соціумі, укріплювати власну емоційно-вольову сферу. І в цьому нам допомагає Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Так, у жовтні ми написали проект і звернулися у Фонд. Тепер нам проплачують роботу педагогів та оренду приміщення», - розповідає Юлія Поліщук.

З її слів, вирішенням проблеми може стати соціальний центр, на базі якого могли б об'єднатися громадські організації, які виховують особливих діток.

Зауважимо, що такий центр вже хотіли звести раніше. І зробити це можна було за два роки, запевняє голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр ТовстенюкСвого часу він розповів, що приміщення на вулиці Бенделіані можна було б облаштувати для особливих діток, – саме те, що треба у даній ситуації. Адже постійне перебування дитини вдома негативно впливає на розвиток малечі. Щоб збудувати такий центр, на думку Товстенюка, потрібна лише воля чиновників Луцької міської ради.

«Я вважаю, що ініціатива має бути від міської ради. І це має бути поетапна робота. Спочатку є мета, потім має бути проект, в який мають бути вкладені кошти, далі - почергова реалізація. Зауважу, що такий проект уже є, ми його розглядали. Втім, внаслідок невзаємодії з міською радою, ми не змогли його втілити. Так, на вулиці Бенделіані є приміщення, Фонд пропонував зробити реконструкцію і зробити Центр соціалізації та адаптації для людей з особливими потребами, які могли би там займатися й мали можливість провести час і чимось себе зайняти. Такий проект є, тому, якщо міська рада спільно з Фондом захоче його реалізувати, то за рік-два його можна спільно збудувати», - наголосив Олександр Товстенюк.

Згідно з моніторингом Луцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з 11 дієвих громадських організацій, які працюють з дітьми та молоддю з інвалідністю, далеко не всі у повній мірі забезпечені належною матеріально-ресурсною базою.

Причин цьому декілька:

1) фінансування організацій із членських внесків, благодійних коштів;
2) відсутність власних приміщень для здійснення статутної діяльності;
3) залучення волонтерів до роботи на безплатній основі;
4) відсутність належного досвіду залучати грантові кошти.

Нагальною проблемою залишається залучення до роботи з особливими дітьми спеціалістів, які розуміються на спеціальних корекційних методиках, мають освіту дефектологів, реабілітологів.

Година приватних занять у таких спеціалістів у Луцьку вартує від 50 до 100 гривень. Таких занять для «особливих» дітей потрібно щонайменше декілька на тиждень. Враховуючи цей факт, багато сімей не мають змогу оплатити послуги необхідних фахівців. Голова Волинської обласної громадської організації батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку «Даун синдром» Олена Мельник зіткнулася з тією ж проблемою, що й інші громадські організації – відсутність належної підтримки від влади.

«Для прикладу, наша ГО займається дітьми з розумовою відсталістю. Зауважу, що ми - просто громадська організація, але довелося взяти на себе функції соціально-реабілітаційних центрів. Для прикладу, в інших містах України є для цього спеціальні заклади, які мають фінансування від влади. Так виходить, що в Луцьку малими дітьми займаються, а от старшими ні. У нашій громадській організації є 70 учасників, серед яких багато вже повнолітніх. А цим людям теж потрібна увага, щоб вони чимось займалися.

Поки ми орендуємо приміщення за гривню на рік, втім, на наших плечах величезний тягар – комунальні послуги. Раніше ми платили більше тисячі гривень за місяць, які прийдуть нові платіжки в період опалювального сезону – навіть не уявляю. Тому віддавати за це кошти – теж проблемо, грошей немає. І з цього приводу ми зверталися в Луцьку міську раду, але відповіді ще не маємо, питання в процесі. Як би у нас створили центр, де б могли розташуватися усі діти-інваліди, де б із ними могли займатися – було б просто чудово, адже аналогів в Україні ми не бачили», - наголосила Олена Мельник.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини неодноразово розповідало про те, що через відсутність належної підтримки від влади, без приміщення, громадські організації, які опікуються особливими волинянами, опинялися у скрутному становищі. Зокрема цього року Волинська обласна громадська організація батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку (ВОГО «Даун синдром») зверталася до депутатів Луцькради за підтримкою.

«Ми вже маємо заборгованість за комунпослуги 8 тисяч гривень. Ми не прибуткова організація, а кошти, які віддаємо на оплату – це дитячі гроші, ми їх забираємо з програм. Окрім того, ми надаємо їм послуги, які, фактично, ніде не можуть отримати в місті», - говорили мами дітей-інвалідів.

Тоді обранці громади майже одностайно підтримали ВОГО «Даун синдром». Власне, приміщення має лише Волинська обласна громадська організація Українського товариства сліпих, а Волинський молодіжний обласний центр реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя» звільнене від даної оплати.

Решта організацій оплачують комунальні послуги за рахунок благодійних, спонсорських коштів та членських внесків.

Довідково:

Відповідно до захворювань, на першому місці у Луцьку – вроджені аномалії розвитку (360 дітей), на другому – захворювання центральної нервової системи (198 дітей), на третьому – розлади поведінки (73 дитини). Найбільше серед дітей з інвалідністю – дітей 7-14 років. Є ще одна проблема - близько 4000 дітей потребують допомоги дефектологів. З року в рік кількість маленьких лучан з функціональними обмеженнями збільшується. У багатьох випадках сім’ї таких дітей залишаються наодинці зі своїми проблемами. Відповідно до медичних показів, дуже часто такі діти не можуть відвідувати дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Щодо приміщень, то Волинська обласна громадська організація Українського товариства глухих, Луцька міська громадська організація «Стимул», Волинський молодіжний обласний центр реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя», Волинська обласна громадська організація батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку, Волинська обласна громадська організація дітей-інвалідів «Особлива дитина» - вони орендують приміщення на пільгових умовах. Волинська обласна дитяча громадська організація «Центр розвитку дитини» оплачує оренду приміщення на загальних підставах.

Волинський обласний благодійний фонд «Переображення» для роботи з дітьми та дорослими з інвалідністю використовує приміщення церкви «Фіміам». Питання оформлення оренди залишається актуальним для Волинської обласної громадської організації «Янголята», яка працює з дітьми-аутистами. Спілка батьків дітей-інвалідів із захворюванням центральної нервової системи «Дорога надії» не має власного приміщення. 

Для роботи зі своїми членами використовує приватний офіс голови організації. Незважаючи не те, що вже близько року виділене приміщення для Волинського осередку громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерації успішної дії», лишається невирішеним питанням проведення там капітального ремонту та умеблювання. Вартість оренди складає один відсоток від оціночної вартості приміщення. Лише трьом організаціям виділяються кошти з міського та обласних бюджетів для часткової оплати комунальних послуг (УТОС, УТОГ, організація батьків дітей з синдромом Дауна).

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі