Соломон Дубно – представник єврейського просвітництва

Соломон Дубно – представник єврейського просвітництва Фото: колаж Наталії Фіть
  1. Новина відноситься до:

В ХІХ столітті в Європі місто Дубно Волинської губернії асоціювалось в багатьох із цікавою постаттю філолога єврейського походження, про якого на Волині сьогодні знають мало. Його праці сьогодні зберігаються в архівах та бібліотеках Європи. Йдеться про Соломона Дубно. Відомо, що народився він у 1738 році в місті Дубно в єврейській родині.

Освіту здобував у Львові. Його наставником та вчителем там був рабин Соломон Хельма. Саме в Львові Соломон Дубно захопився вивченням граматики та екзегетики (розділ богослов'я). Екзегетика якраз займається тлумаченням біблійних текстів, роз'ясненням значення старозавітних і новозавітних оповідей.

В 1766 році Соломон Дубно видав свою першу книгу з філології, в якій розповідав про систему пунктуації та особливості наголосу.

Впродовж із 1767 до 1772 року Соломон Дубно проживав у місті Амстердамі (сучасна Голландія). Він там активно вивчав стародавні бібліотеки та тексти на єврейській мові.

 

Соломон Дубно, зображення 1900-ті роки 

Дубенський замок, 1850

 

Потім Соломон Дубно переїхав до міста Берлін (сучасна Німеччина) там він працював приватним вчителем із єврейської мови в місцевого банкіра та філантропа. Паралельно із викладацькою роботою, Соломон постійно публікував вірші, дослідження, трактати. Також Соломон Дубно переклав на німецьку мову релігійні книги, по яких навчав дітей.

В Берліні Соломон Дубно входив в коло учнів єврейсько-німецького філософа Мозеса (Мойсея) Мендельсона, а також основоположника єврейського просвітництва «Гаскала». Відомо, що єврейське просвітництво як рух, з’явилось в Європі в другій половині XVIII ст.

До речі, Мендельсон увійшов в історію, як «німецький Сократ». Соломон Дубно вважається одним із засновників руху єврейського просвітництва і відноситься до його раннього періоду.

 

Мозес (Мойсей) Мендельсон

Moріс Даніель Оппенгейм, Лессінг і Лафатер в гостях у Мойсея Мендельсона в Берліні в 1763 р., картина 1856 р

 

Прибічники «Гаскали» виступали за прийняття цінностей Просвітництва та інтеграцію в суспільство Європи. Також вони активно вивчали світські науки, іврит та історію. Вважається, що саме рух «Гаскала» був поштовхом до включення євреїв Європи в світське життя. Згодом, як наслідок, з’явились перші єврейські політичні об'єднання, що боролись за скасування дискримінаційних законів.

Як уже згадувалось вище, в Берліні Соломон Дубно активно спілкувався із Мозесом Мендельсоном. Спільно, вони видали не одну працю з філології та історії релігії.

Цікавим фактом з біографії Соломона Дубно, є те, що коли йому виповнилось чотирнадцять років, то батьки його одружили. На жаль, не відомо, як склалась доля його дружини і чи були від цього шлюбу діти? Можливо, нащадки досі проживають на Волині…

Останні роки життя Соломон Дубно провів в місті Амстердам, куди переїхав після Берліна. Помер Соломон Дубно в 1813 році в місті Амстердам, де й був похований. Вже після смерті доробок волинянина був опублікований, він нараховував кілька тисяч творів та сотню рукописів.

 

Місто Амстердам, поч. ХХ ст.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі