Іван Ужевич – мовознавець із Волині

  1. Новина відноситься до:

Сьогодні познайомимо наших читачів із цікавою особистістю, біографія якої ще вимагає уточнень, пошуків та розвідок. В майбутньому історикам потрібно буде віднайти документи, які б пролили світло на «білі плями» в життєписі волинянина.

Постать Івана Ужевича може бути чудовою мотивацією для сучасних студентів. Чому саме? Дізнаєтесь нижче.

З біографії Івана Ужевича знаємо, що народився він 1610-ті роки. Місцем народження вказано регіон – Північна Волинь. Проте, точного місця поки не встановлено. Схожа ситуація із часом та місцем смерті мовознавця, там також є багато питань.

Досить цінними є факти про місця навчання волинянина. Адже якщо врахувати, що це було ХVII ст. і Іван Ужевич навчався в європейських вишах, то це є значним досягненням.

В одній із попередніх публікаціях Хроніки Любарта вже розповідали про пригоди луцького студента Феліціана Пясковського, який навчався в Європі у XVII ст. Більше читати за посиланням.

 

Університет в Парижі, зображення пожежі, 1670-ті роки

 Ягеллонський університет в Кракові, зображення ХІХ ст

 

Проте повернемось до постаті Івана Ужевича. Йому вдалось здобувати освіту в двох престижних вузах, а саме, Краківському та Паризькому. Навіть місцевим там навчатись було дуже не просто.

Першим навчальним закладом був Краківський університет. Там Ужевич вчився у 1630-1640-х роках. Другим – була Сорбонна. Там, волинянин вчився у 1640-х роках. В обох навчальних закладах Іван Ужевич вивчав мови та їх історію. Предметом його досліджень в майбутньому стали дві мови: українська та білоруська.

Одним із досягнень Ужевича є рукопис, написаний на латинській мові. Він носить назву  «Грамматыка словенская». Вперше рукопис був виданий у 1643 році в Парижі.

 

Іван Ужевич. Слов'янська граматика. Паризький рукопис, 1643

 

Дослідник в своїй праці називає «міжслов'янську церковнослов'янську мову - «священною» ( «lingua sacra»)».

Дане дослідження може бути цікаве мовознавцям, адже Іван Ужевич розповідає про особливості, спільні та відмінні риси польської, чеської і хорватської мов. Ужевич виділяв подібні риси слов'янської і латинської мов.

Один із перших рукописів Ужевича зараз знаходиться у Французькій національній бібліотеці в Парижі.

За посиланням можна познайомитись із «Граматикою» Івана Ужевича он-лайн.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі