Всесвітній день радіо. Історія та цікаві факти

Джерело: НВ

Всесвітній день радіо (World Radio Day) відзначається щорічно 13 лютого, починаючи з 2012 року, за рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО.

 

У січні 2013 року Генасамблея ООН офіційно схвалила свято і проголосила 13 лютого Всесвітнім днем радіо.

Дата проведення обрано не випадково - 13 лютого 1946 вперше вийшло в ефір Радіо ООН, станція якого розташовувалася в штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй.

На думку засновників свята, він повинен не тільки віддати належне радіо як засобу зв'язку, але і послужити зміцненню співпраці між усіма, хто має відношення до радіо.

радіо / Фото: Naadir Shahul / Unsplash

Крім Всесвітнього дня радіо існує також Всесвітній день радіолюбителя. Він припадає на 18 квітня - в цей день в 1925 році в Парижі був створений Міжнародний радіолюбительский союз, який і став ініціатором свята.

Історія радіо

Термін «радіо» вперше ввів в обіг англійський фізик-хімік Вільям Крукс в 1873 році. Слово в перекладі з латинської radiare означає «випромінювати, випускати промені». Основою радіо є електромагнітні хвилі.

Англійський учений Майкл Фарадей в кінці 1830-х років заявив про виявлення електромагнітних хвиль. Ще через 30 років інший учений з Великої Британії Джеймс Максвелл закінчив побудову теорії електромагнітного поля, яка і знайшла своє застосування у фізиці.

Приблизно в цей же час американський дантист Малон Луміс заявив про те, що відкрив спосіб бездротового зв'язку. Сигнал передавався за допомогою двох повітряних зміїв, до яких були прикріплені електричні дроти. Один з них був антеною радіопередавача, другий - антеною радіоприймача. У 1880-1890 роки практично одночасно ряд вчених провів успішні експерименти по використанню електромагнітних хвиль, застосувавши при цьому удосконалені елементи. Тому зараз не можна однозначно стверджувати, хто саме винайшов радіо.

Нікола Тесла / Фото: georgios / depositphotos.com

У Німеччині першовідкривачем способів передачі і прийому електромагнітних хвиль вважають Генріха Герца. У США впевнені, що заслуга винаходу радіо належить Миколі Теслі, який запатентував в 1893 році передавач, а в 1895-м - приймач. Більшість країн вважає творцем першої успішної радіосистеми італійського інженера Гульєльмо Марконі. Він домігся цього в 1895 році. Російський фізик Олександр Попов відстав від нього всього на один місяць.

радіостанція / Фото: João Silas / Unsplash

Цікаві факти про радіо

  • Першу радіограму в березні 1896 року відрядив Олександр Попов. Вона містила всього 2 слова: «Генріх Герц».

 

  • Слово «хакер» з'явилося завдяки радіо. Так називали людей, які були відомі взломом паролів на секретних радіостанціях .

 

 

  • У 1966 році Джон Леннон сказав, що група The Beatles популярніша за Ісуса Христа. Невелика радіостанція Техасу KLUE у відповідь провела акцію публічного спалення платівок відомої групи. На наступний день будівлю радіостанції було уражено блискавкою, а все обладнання було знищено.

радіоведучі / Фото: Austin Distel / Unsplash

  • Першою в світі політичною подією, інформація про яку була передана по радіо, стала Жовтнева революція 1917 року.

 

  • Одного разу жарт на 1 квітня, розказаний по радіо в 1976 році, викликала шквал обурення в Великобританії. Радіоведучий повідомив, що на нашій планеті знизиться гравітація внаслідок проходження Плутона поруч з Венерою і що якщо о 9:47 підстрибнути, то можна відчути невагомість. Однак, багато людей повірили ведучому, тому пізніше на радіостанцію посипалися розсерджені дзвінки.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі