Як Романюк одним договором «обібрав» міський бюджет

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Вищий адміністративний суд України кінцево вирішив справу щодо законності прийняття рішення про оренду землі на Завокзальному (Варшавському) ринку Луцька.

Про це повідомив депутат міської ради 6-го скликання Андрій Осіпов.

Як ідеться в повідомленні, суд вирішив, що міський голова Микола Романюк і депутат Євгеній Ткачук порушили вимоги закону і віддали землю на Варшавському ринку протиправно, таким чином завдали величезних втрат для бюджету Луцька - близько 30 000 000 гривень щороку.

Нагадаємо, що 5 травня 2011 року Луцька міська рада мінімальною кількістю голосів у таємному режимі ухвалила рішення про передання високорентабельної комерційної земельної ділянки на Завокзальному ринку в користь Волинської облспоживспілки. Оренду було надано на 22 роки.

При цьому для Волинської ОСС було визначено орендну плату в розмірі 3,62 гривні за метр квадратний. Загально відомо, що ця ж земля одразу здається в оренду як торгові площі для підприємців за ціною від 60 гривень і більше за метр квадратний. Ось така суперприбутковість на посередництві між міським бюджетом і підприємцями. Усі ці гроші замість міських потреб спрямовуються у приватну кишеню.

Уже 6 травня 2011 року луцький міський голова Микола Романюк та голова правління Волинської обласної спілки споживчих товариств Марта Кандиба  підписали угоду про продовження договору оренди землі облспоживспілці.

Годі говорити, що в такий ситуації підприємці перетворюються на багаторічних заручників ситуації. Волинська облспоживспілка (яка давно вже є приватною бізнес-структурою) в односторонньому порядку нав’язує умови договорів, виживає неугодних і надміру активних, збільшує оренду тощо. І підприємці змушені терпіти, бо в такі скрутні часи кожен тримається за можливість заробити гроші для своєї сім’ї.

Ще у квітні 2011 року депутат Андрій Осіпов вносив пропозицію утворити комунальний ринок із включенням до органів управління представників підприємців. Перевагами такої форми управління є контрольованість грошових надходжень, захист прав підприємців і забезпечення конкурентних умов в договорах, усунення «прокладок» між підприємцями і міською радою, спрямування значних коштів до місцевого бюджету.

Як повідомляє Андрій Осіпов, саме ідея комунального ринку успішно реалізована на Калинівському ринку в Чернівцях. Це комунальне підприємство допомагає громаді Чернівців будувати школи і дороги, позичає до бюджету гроші для виплати бюджетникам. А самі підприємці впевнені, що зможуть захистити свої інтереси прийшовши до міської ради. Оскільки очевидно, що з комунальним підприємством і міською радою переговори вести набагато легше ніж з облспоживспілкою.

«Зрозуміло, що ця ідея дуже не сподобалась Волинській облспоживспілці. За допомогою ЗМІ авторів та прихильників цієї ідеї почали дискредитувати, звинувачувати у всіх гріхах, поширювати відверту брехню. Саму пропозицію головуючий на сесії Романюк навіть не поставив на голосування, що є не лише порушенням норм закону, а й нехтуванням нормами моралі та службової етики», - заявляє Андрій Осіпов.

З його слів, після тривалих протистоянь, шляхом маніпуляцій із боку Миколи Романюка і Євгенія Ткачука, це питання було поставлено на голосування в таємному режимі. Це було зроблено всупереч вимогам закону і в порушення прямої заборони суду. Ще однією особливістю цього рішення є те, що жоден депутат Луцької міської ради не захотів публічно зізнатись у тому, що голосував у підтримку цього рішення.

Таке рішення ради є явно економічно збитковим і завдає втрат для бюджету Луцька щороку в розмірі близько 30 000 000,00 гривень. В цілому, за 22 роки ця сума сягне понад 700 мільйонів гривень, - заявляє депутат.

До слова, торік депутати Луцькради прийняли рішення про розірвання договору з орендарем – облспоживспілкою щодо «Завокзального» ринку. Втім, під час сесійного засідання прийшли з мітингами люди й «змусили» обранців громади скасувати своє рішення, щоб облспоживспілка й надалі керувала ринком.

З червня 2011-ого гоку справа за позовом Андрія Осіпова до луцького міського голови Миколи Романюка про визнання дій протиправними розглядалась в судах.

Луцький міськрайонний суд відмовив навіть відкривати провадження у справі. Так само вчинив і апеляційний суд. Тож лише після ухвали Вищого адміністративного суду справу почав розглядати Луцький міськрайонний суд, який, недовго вагаючись, у позові відмовив. Натомість у березні 2015 року Львіський апеляційний адмінстративний суд задовольнив позов Андрія Осіпова і визнав дії Миколи Романюка незаконними.

Микола Романюк та Волинська облспоживспілка оскаржили це рішення до Вищого адміністративного суду України. Нещодавно стало відомо, що касаційний суд ухвалою від 15.10.2015 року відхилив скарги. Отже, в цьому спорі поставлена крапка. Кінцево встановлено, що луцький міський голова Микола Романюк діяв протизаконно. Отже, це означає, що земля передана в довготривалу оренду облспоживспілці також протиправно.

Отож, описаний випадок є переконливим доказом, що навіть одна людина, яка має сміливість, наполегливість та знання може відстояти законність. Ця справа продовжувалась майже 5 років. І в цьому протистоянні проти влади і великих бізнес-структур переміг звичайний депутат міської ради, і, швидше за все, ця перемога не буде марною.

Як зазначає Андрій Осіпов, далі варто поставити питання щонайменше про відшкодування Миколою Романюком завданої місту шкоди, хоча варто було б наполягати й на кримінальній відповідальності.

«Цілком очевидно, що надалі слово має бути за прокурором, який за принципами професійної честі та обов’язку правоохоронця мав би подати позов в інтересах лучан про розірвання кабального договору оренди та повернення земельної ділянки в користування міста. Також варто було б поставити питання про відшкодування Миколою Романюком завданої шкоди в розмірі понад 150 мільйонів гривень. Годі говорити, що після подібних дій мала б настати і кримінальна відповідальність», - зазначає він.

Але, як не прикро, прикриття влади дозволяє найвищим посадовцям Луцька не боятись відповідальності.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі