Старі обіцянки міського голови: будівництво школи триває чотири роки

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Довгоочікуване будівництво школи, в якій існує гостра потреба у 55-му мікрорайоні Луцька, активізувалося лише цьогоріч напередодні виборів міського голови. І триває таке будівництво вже чотири роки. Хоча кінцевий термін виконання усіх будівельних робіт і введення приміщення в експлуатацію мав би закінчиться ще два роки тому.

Вочевидь, демонструючи хоч якусь діяльність на будівництві, чинний міський голова Луцька, кандидат на мерське крісло хоче переконати електорат у своїй дієвості, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Будинки у 55-му мікрорайоні Луцька продовжують рости, як гриби після дощу. Квартири в цій частині міста недешеві, розташовані у відносно тихому місці, неподалік торговий центр, автостанція, ринок. Забудовники мріють отримати такий ласий шматок землі під будівництво. Квартири тут реалізовуються швидко і охочих їх купити не бракує.

Ще у 2011 році тодішнім головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком було заявлено амбітні плани на будівництво тут навчально-виховного комплексу №27. Термін реалізації проекту передбачав два роки з часу початку будівництва. Луцький міський голова Микола Романюк саме так тоді сказав: «22 місяці».

Вчасно вдалося відкрити лише садок, який запрацював у 2013 році. Школа ж залишилася зручним пунктом для електоральних обіцянок обласних та міських керманичів. У 2014 році вже новий губернатор Володимир Гунчик разом з Миколою Романюком обнадіювали мешканців мікрорайону швидким завершенням будівництва. Згадали про хронічний довгобуд у 2015 році як одну з передвиборчих обіцянок того ж таки міського голови Миколи Романюка.

Як йдеться у передвиборчому фільмі про міського голову «сьогодні місто не впізнати, за час каденції Миколи Романюка Луцьк став справді європейським містом, а буде ще кращим – з новою сучасною школою, 27-ою, новими дитячими садочками».

У дифірамбах чинному міському голові, щоправда, не згадали про те, що обіцянка актуальна уже чотири роки. А от новобудови, на відміну від обіцяної школи, зводять на диво швидко. За рік серед інших тут з’явилася нова десятиповерхівка, яку невдовзі заселять сім’ї і в районі знову побільшає дітей. Прилегла 26 школа уже перевантажена першокласниками - зараз там приблизно 1800 вихованців, тоді як проектна потужність становить 1350 дітей.

Школа №27 мала б розвантажити своїх сусідів – розрахована вона на 630 дітей, хоча для такого району як 55-ий квартал, це вже не особлива цифра.

Міський голова рапортує про завершення будівництва, до слова, бюджетним коштом. Тим часом забудовники продовжують заробляти на землі, яка належить місту, і при цьому не мають до соціальної інфраструктури жодного фінансового стосунку. Хоча за всіма правилами забудовник мав би не тільки заробляти, а й принести користь для міста.

Як вважає кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк, під час сесії міськради, коли ухвалюють рішення про виділення земельної ділянки інвестору-забудовнику, мусить бути інвестиційна складова: забудовник повинен взяти на себе зобов’язання розбудувати двір, дитячий майданчик, замінити комунікації, провести каналізацію тощо. Це повинно бути чітко виписано в інвестиційній угоді, яка має бути розміщена у вільному доступі, на сайті міської ради, для того, щоб забудовника можна було потім спитати, чи виконав він ці зобов’язання, чи ні.

Самі мешканці кажуть, що довгобуд рушив з місця лише декілька місяців тому – одразу виникає думка, а чи не тих місяців, протягом яких триває виборча кампанія?

На думку мешканців, забудовники, які будують багатоповерхівки, мали б зайнятися будівництвом школи та благоустроєм прилеглої території. Відповідальність, мовляв, потрібно покласти на будівельні компанії, адже підприємці такого масштабу могли б за півроку привести школу до ладу, щоб з наступного навчального року до неї йшли діти.

Школа №27 мала б стати першою, яка збудована за часів незалежності у Луцьку. У ній мав бути басейн та сучасний спортзал, у якому навіть мали б відбуватися чемпіонати Європи. Мешканці кажуть, що хотіли б вірити, що школу добудують, але виходів тут як мінімум два – віддати свій голос за чинного мера Миколу Романюка, який по-новому порушує старі питання перед кожними виборами, або врешті-решт обрати ефективного менеджера для міста.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі