Айзеку Азімову – 100: дивовижні факти про письменника

Джерело: Якабу

Сьогодні — 100 років з дня народження Айзека Азімова! Він — американський письменник-фантаст та популяризатор науки. Автор понад 500 книг, серед яких — цикли “Фундація”, “Галактична імперія”, збірка оповідань “Я, робот” та інші твори. Читайте 10 дивовижних фактів про письменника!

▪️ Він народився не в США. Родина Азімова емігрувала до Америки з СРСР, коли йому було 3 роки. У 8 років він отримав американське громадянство.

▪️У дитинстві часто підробляв у сімейній кондитерській. Крім солодощів, там продавались літературні журнали. Саме в них Азімов прочитав перші твори наукової фантастики і закохався в цей жанр.

▪️В 11 років почав писати власний роман. Коли він розповів сюжет перших двох глав своєму другу, той вимагав продовження. Книгу він так і не закінчив, але саме тоді зрозумів, що хоче стати письменником.

▪️Був блискучим учнем. Єдине, на що скаржилися вчителі — його надмірна балакучість. Через хороші оцінки до нього чіплялися забіяки. Але Азімов знайшов вихід: уклав угоду з найсильнішим хлопцем у школі і робив за нього домашнє завдання. А той натомість захищав Азімова від шкільних шибеників.

▪️Отримав фах біохіміка і почав викладати у Бостонському медичному університеті. Паралельно писав науково-фантастичні романи, і за десять років його письменницькі гонорари перевищили університетську зарплату.

▪️Він написав сценарій науково-фантастичного мюзиклу для Пола Маккартні. Колишній учасник The Beatles хотів зняти фільм про рок-гурт інопланетян, але проект так і не втілили в життя. Також Азімов був науковим консультантом науково-фантастичного серіалу “Зоряний шлях”.

▪️Панічно боявся висоти та перельотів. По США він пересувався автомобілями та потягами, а до Європи, Африки та Карибів плавав на круїзних лайнерах. Також письменник був клаустрофілом — любив знаходитися у тісних закритих приміщеннях і писав свої твори у кімнатах без вікон.

▪️Був двічі одружений. З першою дружиною Гертрудою познайомився на побаченні всліпу. З другою дружиною Дженет — на власній автограф-сесії.Мав двох дітей від першого шлюбу.

▪️У 1960-і перебував під слідством ФБР через можливі зв'язки з комуністами. Причиною став коментар Азімова про те, що СРСР першою країною, де побудували атомну електростанцію. Тільки через 7 років ці звинувачення спростували.

▪️У 63 років переніс операцію на серці і був інфікований вірусом імунодефіциту під час переливання крові. Помер у 72 роки від серцевої та ниркової недостатності, викликаних СНІДом.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі