Горохів: коротка історія

Вважається, що перша писемна згадка про Горохів походить від 1240 року з Іпатіївського літопису. Хоча деякі дослідники піддають це сумніву. Оскільки населений пункт був невеликим, то він подібно до інших повністю належав і передавався у власність то одному магнату чи князеві то іншому.

Наприклад, у 1450 році великий князь литовський Свидригайло передав містечко у власність Олізару Шиловичу, який був волинським маршалком, а потім луцьким старостою. Пізніше містечко стало власністю Сангушків. Тільки в 1600 році Гороху надали маґдебурзьке право, що означало закріплення певних прав власне міського населення.

Протягом віків у Горохові співжили представники різних національностей і релігій. В основному, тут проживали християни та іудеї. Ще на початку ХХ століття кожна з груп мала свої культові споруди. До Другої світової війни тут діяла синагога, яка потрапила на деякі поштові листівки тих часів. До 1960-х років зберігався давній костел. З історичних храмів у місті залишилася тільки Вознесенська церква.

У 1820-х роках власник містечка Валер’ян Стройновський збудував палац у стилі класицизму, який намалював Наполеон Орда, коли відвідував Горохів. У палаці зберігалися цінні твори мистецтва, частину з яких у певний час продав Тадеуш Тарновський через борги.  У 1927 році палац згорів, залишився тільки парк. Сьогодні в Горохові проживає більше 9 тисяч мешканців.

 

Горохів на початку ХХ століття. Фото з wolhynia.pl

Горохів сьогодні. Фото horohiv.org

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі