Самійло Корецький – полководець та авантюрист

Самійло Корецький – полководець та авантюрист
  1. Новина відноситься до:

Сьогодні в рубриці #(не)відомі волиняни розповімо про князя Самійла Корецького, який народився 1586 року в місті Корець на Волині. У XVI — середині XVII століттях Корець був одним з найбільших міст Волині.

До історії Самійло Корецький увійшов як політичний діяч, полководець та авантюрист, якому вдалось втекти із турецького полону.

Батьками Самійла були князь Юхим Корецький і Ганна Ходкевич. Окрім нього у родині ще були діти: Івана-Кароль Ганна-Марцибела, Лавінія, Ізабела, Олена та Софія.

Самійло Корецький був одним із небагатьох волинян, яким вдалось здобути освіту у європейському виші.

В одній із попередніх публікацій Хроніки Любарта розповідали про лучанина Феліціана Пясковського, якому теж вдалось повчитись у європейських вишах та отримати лицарську освіту. Більше за посиланням у статті «Лучанин Феліціан Пясковський, лицар та мандрівник XVII століття».

Самійло Корецький був студентом університету міста Лейден (Нідерланди). Там він навчався разом із своїм братом Каролем. Саме у Лейдені знаходиться сьогодні найстаріший університет у Нідерландах, заснований у 1575 році. Тут працювали багато відомих вчених, зокрема Альберт Ейнштейн, Вілеброрд Снеліус, який відкрив тут «закон Снеліуса», Пітер ван Мушенбрук, який винайшов так звану Лейденську банку, нобелівський лауреат Гейке Камерлінг-Оннес вперше отримав рідкий гелій. Випускниками університету були, зокрема, королеви Нідерландів Вільгельміна, Юліана, Беатрікс та король Віллем-Олександр. При університеті діє обсерваторія, бібліотека та ботанічний сад, які були уже в XVII ст.

 

Самійло Корецький, малюнок XVII ст.

Ботанічний сад Лейденсього університету, 1610 р.

 

Після навчання в одному із кращих університетів Європи Самійло Корецький пішов на службу до коронного війська Речі Посполитої. У складі якого взяв участь у придушенні шляхетського антикоролівського повстання Миколая Зебжидовського.

Впродовж 1608–1611 рр. Корецький разом із поляками воював проти Московського царства. 4 липня 1610 року він взяв участь у тріумфальній переможній битві поляків проти росіян під Клушином.

У грудні 1611 року Корецький очолив півтисячний загін та здійснив війдчайдушний прорив до Московського Кремля, тоді йому вдалось врятувати від голодної смерті гарнізон Речі Посполитої, обложений московськими військами.

По смерті батька Корецький стає князем. Далі він разом із Стефаном Потоцьким здійснює походи до Молдавії.

Відомо, що дружиною Самійла Корецького була єдина донька Яреми Могили Катерина.

 

Корець, Наполеон Орда, ХІХ ст.

 

У 1616 році в одній із битв Самійло Корецький потрапляє до турецького полону. Ув'язнений у Семивежному замку (Єдикуле) в Стамбулі. Проте вже через рік здійснює сенсаційну втечу з нього. В цьому йому допомагає його слуга. Як утікач Корецький певний час переховується в Стамбулі, а потім в одязі купця, прямує через один з островів Іонічного моря, Сицилію до Риму.

Про біографію волинянина можна знімати фільм. Адже тікаючи із Стамбулу

йому прийшлось взяти участь у битві із піратами. Для того, щоб врятуватись Корецький міняє віру із православ’я на католицизм, чи то в греко-католицизм. І прибувши до Риму навіть отримує аудієнцію у самого Папи Римського Павла V.

Повернувшись на батьківщину Корецький активно бере участь у різних походах, бореться із ворогами християнської віри.

Самійло Корецький був справжньою «зіркою» того часу. В 1618 році з'явилась «Пісня про славного князя Самуеля Корецького». Всього існує близько 30 таких пісень. Його називали оборонцем руських земель

Самійло Корецький помер 27 червня 1622 року у Стамбулі. Доля повторилась. Але цього разу князю не вдалось врятуватись. Його стратили.

 

Смерть Самійла Корецького у Стамбулі, зображення ХІХ ст.

 

Самійло Корецький був похований на Волині, в костелі францісканців у м. Корець. Тіло князя, законсервоване в смолі, привіз Станіслав Конєцпольський.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі