Верховна Рада ухвалила Трудовий кодекс у першому читанні

Джерело: Українська правда
  1. Новина відноситься до:

Верховна Рада проголосувала у першому читанні новий проект Трудового кодексу.

За відповідне рішення проголосували 258 народних депутатів, пише Українська правда.

Водночас депутати провалили поправку, яку запропонували комітет євроінтеграції, Мін'юст та МЗС, яка має розширити і уточнити антидискримінаційні норми, у тому числі щодо гендеру та сексуальної орієнтації. Ця норма є однією з ключових для виконання плану лібералізації візового режиму з ЄС.

Автори законопроекту пояснили, що необхідність прийняття Трудового кодексу спричинена тим, що усі трудові відносини на сьогодні регулюються радянським кодексом від 1971 року.

Проект Трудового кодексу складається із дев'яти книг на 368 статей.

Новий Кодекс передбачає дотримання вже встановлених соціальних стандартів у сфері праці.

Кодекс має забезпечити недискримінацію працівників «з ознак статі, раси, політичних переконань та інших обставин».

Закон запроваджує порядок укладення письмового трудового договору, його дії та припинення, уточнюються порядок оплати праці за різних обставин виконання робіт, відповідальність роботодавця за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам та ін.

Як пояснила, виступаючи у Раді, депутат Людмила Денисова, у разі ухвалення закону, в Україні усі трудові договори муситимуть стати письмовими, що дозволить вивести зарплати із тіні.

Якщо у роботодавця та працівника будуть неоднозначні трактування їхніх прав, то усі рішення муситимуть прийматись на користь працівника.

Водночас фракції Радикальної партії та «Батьківщина» розкритикували законопроект, заявивши, що його розробляв ще Янукович і він погіршує умови праці для працівників.

До другого читання законопроект готуватимуть три тижні, а не два, як зазвичай.  

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі