Хроніки рекомендують: стрічка «Марсіанин»

  1. Новина відноситься до:

Режисер: Рідлі Скотт (США, Великобританія, 2015)

У кіно

Уперше з часу від’їзду з Луцька пішов до кінотеатру. Останні років п’ять намагаюся не пропускати нічого на великих екранах, що так чи так перетинається з площиною наукової фантастики. А тут одна із найгучніших, чи не найбільш обговорюваних кінопрем’єр року від самого Рідлі Скотта! Ще й тут як тут – науковці NASA, які заявляють про поклади води на Марсі, свідомо чи не свідомо додаючи ажіотажу «Марсіанину», – важко стверджувати напевне, чи pr-акція це, чи збіг, але все на часі! Забігаючи наперед – якщо доведеться наприкінці року складати персональний рейтинг фільму, «Марсіанин» впевнено буде на першому місці. Якщо, звісно, до того часу я не перегляну щось ще концептуальніше.

Наукова фантастика і життя

Наукову фантастику люблю ще з дитинства: в міській бібліотеці я вже до років 15-ти перечитав усе з тамтешніх полиць – від радянських Єфрьомова, Казанцева, Бєляєва до західних Уеллса, Верна, Бредбері, Кларка, Гаррісона та інших авторів. Мене перло рости на речах, які кидали виклик буденності та усталеним нормам життя, змушували виходити за рамки, багато і нат­х­ненно мріяти і йти до цих мрій. Ще відтоді я не злюбив читак, що розповідали мені про примітивність і несерйозність жанру. Коли ж наприкінці 90-х я переглянув кілька разів епічну сагу, де Брюс Уілліс рятує Землю від зіткнення з астероїдом, мій улюблений жанр кіно визначився кінцево.

Автори і деталі

Рідлі Скотт, який зробив собі ім’я на «Гладіаторі» та «Чужому», а мою любов остаточно здобув після виходу «Прометея» в 2012-му, попрацював цього разу на славу. Особливо в світлі останніх не до кінця вдалих походеньок Мойсея. І хай «Марсіанин» грішить досить великою кількістю наукових неточностей, які подекуди наближають його до казкової сторі, фільм цільний, продуманий і, як то кажуть, – на віки! До слова, бюджет стрічки складає не мало не багато – 108 млн доларів (для порівняння, на «Прометея» витратили 130!). Знімання тривали 70 днів, а сам «Марс» знімали в пустелі Ваді Рам у Йорданії.

Історія

Екранізація однойменного роману Енді Вейра оповідає нам про інженера та біолога Марка Уотні, якого колеги по місії залишили на Марсі під час піщаної бурі. Головний герой, отямившись, попри відсутність зв’язку з Землею, вирішує зробити все можливе, щоб дотягнути до прильоту через чотири роки наступної місії. Для цього йому потрібно не мало не багато – узятися за точкову колонізацію червоної планети. Приміром, використовуючи місцевий ґрунт, власні екскременти і штучно виведену воду, виростити врожай картоплі. А ще знайти спосіб не збожеволіти і таки зв’язатися з Землею, на якій Марка вже встигли поховати.

 

Актори

Не буду кривити душею, якщо скажу, що то ліпша роль 40-річного Метта Деймона, хай як я люблю вже майже легендарного Уілла Хантінга. У «Марсіанині» в нього справжній сольний бенефіс! Браво!

Післясмак

Хай як голосно це звучить, але Рідлі Скотт створив один із найсвітліших фільмів не лише у своєму репертуарі, але й в історії людства. Фільм, що легко виходить за рамки наукової фантастики як такої, пропонуючи нам добірний зразок фірмового мотиваційного кіно. Воля до життя, прагнення до змін, моральне верховенство над обставинами, тяглість до кращого, тактика внутрішніх налаштувань та перемога, врешті! Рекомендую наполегливо, але попрошу перед тим вимкнути свій снобізм.

P.S. Не в тему, але я вже чекаю 2017-го, коли світ обіцяє побачити новий «Чужий», продовження історії членів екіпажу «Прометея»… 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Сергій МАРТИНЮК

Коментарі