Олександра Павленко: «Не треба боятися вакцини проти поліомієліту»

  1. Новина відноситься до:

29 жовтня до Луцька із робочим візитом прибула перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко. Посадовиця приїхала, аби детальніше розповісти про поліомієліт та перевірити, як проходить вакцинація проти хвороби на Волині.

Олександра Павленко повідомила, що представники Міністерства охорони здоров’я наразі перебувають у робочих відрядженнях в усіх регіонах України. Ці візити пов’язані з підтвердженням двох випадків захворювання на поліомієліт на Закарпатті.

Що потрібно знати батькам про поліомієліт

Поліомієліт (поліо) – це дуже заразне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може наступити на все життя, і жертви поліо отримують каліцтва через цю недугу. 5-10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів. Вірус зазвичай інфікує дітей, які не вакциновані або не отримали всіх вакцин. У деяких випадках він може вражати підлітків та дорослих, які не отримали щеплень.

Олександра Павленко розповіла, що вакцинація є ефективним засобом запобігання поліомієліту. Вірус загрожує передусім дітям. Найбільш вразливими до нього є малюки до п’яти років. У менш ніж 1% випадків вірус вражає нервові вузли в спинному мозку, викликаючи параліч на все життя. Захиститися від хвороби можна імунізацією і дотриманням простих правил гігієни. Також Олександра Павленко повідомила, що з 19 жовтня розпочалася кампанія додаткової імунізації проти поліомієліту, яка включає проведення трьох раундів додаткової вакцинації. Два тури – дітям віком від 2 місяців до 6 років (5 років, 11 місяців, 29 днів). Третій – розширений тур, із залученням дітей віком від 2 місяців до 10 років (9 років, 11 місяців, 29 днів).

Як розповсюджується вірус

Вірус поліо є дуже заразним. Він може передаватися від дитини до дитини та інфікувати без жодних симптомів, поки не призведе до хвороби та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення. Параліч трапляється в 1 з 200 дітей, інфікованих цим вірусом. Вірус може жити в зараженій слині або калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Поліо передається під час контакту з калом або слиною інфікованої людини, як правило, через брудні руки до рота, а після цього розмножується у кишечнику. Побутові предмети та іграшки, які контактували з калом або слиною, також можуть переносити вірус. Інфекція може заражати воду і їжу, якщо люди не миють рук.

Чи можна запобігти інфікуванню поліо

Нині ліків проти цієї хвороби нема. Але поліо можна ефективно запобігти за допомогою щеплення. Починаючи із 1988 року, кількість випадків інфікування в світі зменшилася на 99%. Так, у 2014 році повідомляли лише про 236 випадків інфікування в усьому світі, а ще у 1988 році було приблизно 350 тисяч таких випадків. Раніше в Україні поліо був доволі розповсюдженим, багато людей отримували інвалідність або вмирали від хвороби, але на початку 90-х років було проведено кілька раундів масової вакцинації дітей.

Є два типи безпечних та ефективних вакцин: оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) та інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ). ОПВ – дві краплі в рот. Вона використовується для зупинення спалахів та досягнення високого рівня захисту дітей у ситуації, коли є циркуляція вірусу, а також для проведення рутинної імунізації. ІПВ вводиться шляхом ін’єкції.

Скільки доз вакцини має отримати дитина

Як правило, коли в країні немає циркуляції вірусу поліо, для забезпечення захисту потрібно мінімум чотири дози поліо-вакцини. Але у випадку спалаху, а також щоб зупинити циркуляцію вірусу, потрібні додаткові дози ОПВ вакцини.

Якщо дитині, яка вже повністю вакцинована, дати кілька додаткових доз ОПВ, то це не лише означатиме додатковий рівень захисту для неї, а й зупинить циркуляцію вірусу в оточенні.

Олександра Павленко запевнила, що вакцинувати можна й тих дітей, які раніше вже отримали відповідне щеплення. Це, мовляв, не зашкодить, а лише створить додатковий захист в організмі малюка.

Наскільки безпечною є вакцина

Нині усі батьки занепокоєні спалахом хвороби на Закарпатті. Багато з них не знають, наскільки вакцина є безпечною та чи потрібно робити своїм малюкам щеплення. ОПВ використовується в усьому світі для захисту дітей від поліо з 50-х років. Сучасне покоління вакцинували ОПВ. Протягом останніх 20-ти років ця вакцина врятувала п’ять мільйонів дітей від хронічного паралічу, який міг би бути спровокований вірусом поліо.

Павленко переконує, що батькам не варто боятися щеплень, адже вакцина проти поліомієліту, яку зараз використовують в Україні, виготовлена у Франції та має підтверджену якість.

«ОПВ, що використовується в Україні, була прокваліфікована ВООЗ та закуплена ЮНІСЕФ. Це вакцина «Опверо» виробництва «Санофі Пастер» (Франція)», – наголосила посадовець.

За словами Олександри Павленко, у 2013 році було вакциновано 50% українських дітей, а в 2014-му – лише 14%. Такі показники викликають занепокоєння, адже в країнах ЄС проти поліомієліту вакцинується близько 95% населення.

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфікування. Справжні протипоказання до щеплення ОПВ – це надзвичайно рідкісне явище. Їх може визначити лікар. Протипоказання на строк, більший за два тижні, може визначити тільки імунологічна комісія при мед­закладі.

Щеплення дитині потрібно робити, навіть якщо вона на грудному вигодовуванні. Важливо, що коли достатня кількість людей у країні є вакцинованими, то розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаться не вакцинованими, то це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Ситуація на Волині

Навіть повністю щепленим дітям потрібно зробити ще кілька щеплень вакциною ОПВ протягом додаткових заходів імунізації.

«Ми здійснили перевірку стану вакцинальних кабінетів, подивилися їхню готовність, побачили, як триває процес, скільки людей вакцинується щодня, наскільки обізнані лікарі в цьому питанні, чи пройшли вони якісь тренінги. Ми також перевірили стан інформованості населення, бачимо, що люди тепер знають, для чого потрібна вакцина, та звертаються в медичні установи», – розповіла Павленко про ситуацію із обізнаністю про поліомієліт на Волині.

Для підтримання колективного імунітету представник Міністерства охорони здоров’я радить батькам не зволікати, а негайно робити щеплення своїм малюкам.

«Дорогі батьки, подбайте про свою дитину. Приведіть малюка до вакцинального кабінету, аби йому зробили щеплення. Повірте, це дуже важливо зробити. Адже Україна має найменший показник вакцинації в Європі. Кожна мати, яка захоче вакцинувати свою дитину, зможе це зробити – вакцини вистачить на всіх», – наголосила Олександра Павленко.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк повідомив, що на сьогодні в області є 18 600 доз інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ) та 64 000 доз оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ), яка розподілена серед закладів охорони здоров’я області, де проводиться додаткова імунізація.

За словами обласного педіатра Людмили Рожко, питання імунопрофілактики на сьогодні залишається одним із найважливіших. Нині в Україні запроваджено усі складові державної політики щодо імунопрофілактики. Надзвичайно важливою є співпраця з міжнародними організаціями. За підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Україна отримала якісну вакцину проти поліомієліту, вироблену відомою французькою компанією «Санофі Пастер» та надану Україні як гуманітарну допомогу від канадського уряду.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Лілія БОНДАР

Коментарі