Гендерна інтрижка, викрита на ковельському вокзалі 100 років тому

Гендерна інтрижка, викрита на ковельському вокзалі 100 років тому Фото: Marina Molares

На сьогоднішній фотопідбірці можна побачити легендарний вокзал у Ковелі, який був знищений в роки Другої світової війни. Фото датуються часом Першої світової.

Напередодні початку війни на ковельському вокзалі сталась курйозна ситуація для тих часів. Про цю історію написала газета «Варшавська думка».

В номері за квітень 1914 року йшлось про затримання, яке сколихнуло всю округу.

Писали таке: «На днях, при видаленні на ніч публіки із залу III класу Ковельського вокзалу, один із пасажирів, молодий чоловік на вигляд років 18-ти, звернувся до станційного жандарма з проханням залишити його на ніч в залі».

Хлопець пояснив жандарму, що пройшов ногами близько тисячі верств. Хлопець був сильно стомлений, грошей не мав і йти на ніч кудись не міг і не знав куди. Вислухавши цю історію, жандармський унтер-офіцер відразу помітив, що він має справу не з чоловіком, а з жінкою, переодягненою в чоловічий одяг. Здогадка підтвердилась. Загадковий пасажир був молодою дівчиною, яку відразу заарештували і доставили в жандармську канцелярію, де з'ясувалося, що дівчина має 25 років. Вона є селянкою Мінської губернії. Звати Вінцентина Францівна Довлярович.

Як і для чого вона потрапила до Ковеля? Куди тікала? Дівчина заявила, що мала намір вступити в число сестер милосердя і, не маючи на дорогу грошей, вирішила відправитися з цією метою до Варшави пішки. Після довгих мандрів, їй нарешті вдалося потрапити до Варшави, куди прибула до ночі. Наступним пунктом був Ковель. Їй порадили, що коли потрапить на Волинь, то можна безпечно переночувати на Ковельському вокзалі, куди дівчина і вирушила.

На посвідчення своєї особи дівчина пред'явила паспортну книжку. На питання жандарма, чого вона переодяглась за чоловіка, дівчина відповіла, що вона боялась, що під час подорожі молодій дівчині буде небезпечно і її можуть домагатись чоловіки.

Відповідь дівчини жандармам не сподобалась і її все ж для перевірки особи відправили в 4-й поліцейську дільницю для посвідчення особи. Потім дівчину вирішили відправити транспортом до Мінської губернії. Далі слід історії губиться.

Як бачимо, столітня історія показує, що в нашому побуті відбулось багато змін, зокрема, жінки вже можуть вільно одягати чоловічий одяг і не боятись, що їх за це може затримати поліція. Проте до цього жінки йшли дуже довго.

Сьогодні, завдяки старанням наших попередниць, ми можемо вибирати, носити нам спідниці і сукні або штани.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі