10 всесвітньо відомих жінок-художниць

Джерело: UA Modna

Творчість жінок-художників завжди була менш відомою, ніж робота їхніх колег-чоловіків. Часом їх роботи навіть важко визначити, оскільки раніше жінкам доводилося зберігати анонімність або брати чоловічі псевдоніми. Проте вони завжди виступали одним з улюблених зображень на картинах, часто - оголеними. Така ситуація в 1989 році викликала у художнього колективу Guerrilla Girls питання: «Невже жінки повинні бути голими, щоб потрапити в Метрополітен-музей?»

Ми вважаємо, що мистецтво жінок не отримує належного визнання, і вирішили простежити творчий шлях 10 великих художниць, які мають статус повноправних майстрів мистецтва.

10. Марина Абрамович (нар. 1946)

Сербський майстер перформансу Марина Абрамович удостоїлася «Золотого лева» на Венеціанському бієнале як кращий художник, отримала за художні досягнення орден, а в 2012 році в США відкрився інститут її імені. Її прозвали «бабусею мистецтва перформансу». Марина відкрила нове поняття ідентичності, перетворюючи спостерігачів в учасників процесу. Перформанси Абрамович, часто вимагають від художниці чималої фізичної витривалості, завжди говорять про уразливість людини.

У ранніх роботах Абрамович центральне місце належить її тілу і його фізичним межам і можливостям. А її прагнення залучити сторонніх людей в художній процес найяскравіше виразилося в перформансі «Ритм 0», коли вона віддала себе у владу відвідувачів галереї, яким пропонувалося вибрати один з 72 підготовлених об'єктів і впливати з його допомогою на художницю.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

9. Марта Рослер (нар. 1943)

Американська художниця і арт-феміністка Марта Рослер найбільше відома своїми фотографіями, які стали для неї знаряддям політичного протесту. Не меншого значення в її творчості мають відео, скульптури, інсталяції та тексти: декларації і статті на феміністські й інші суспільно-політичні теми, критичні і теоретичні есе про мистецтво.

У відеороботі «Смуток кухні» вона пародіювала популярні телепередачі і, зберігаючи незворушне обличчя, перераховувала кухонний інвентар за алфавітом, красномовно демонструючи пригніченість і затаєну лють жінки, яку суспільство вважає створеної для виконання домашніх обов'язків.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

8. Йоко Оно (нар. 1933)

Японська авангардна художниця Йоко Оно зіграла важливу роль в становленні концептуального мистецтва. Вона є автором безлічі картин, скульптур, інсталяцій, перформансів, експериментальних фільмів і музичних творів. Разом з Джоном Ленноном, своїм чоловіком, Оно здійснила цілу серію протестних проектів, які привернули увагу широкої публіки.

Велику популярність здобула їх спільна акція «У ліжку за мир», коли під час медового місяця вони провели тиждень в номері готелю, не покидаючи ліжка, під гаслами, спрямованими проти війни у ​​В'єтнамі.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

7. Яйої Кусама (нар. 1929)

На даний момент японська художниця Яйої Кусама є найбільш оплачуваною в світі, а її ім'я асоціюється з орнаментом в горошок. Однак її багатогранний талант вилився в безлічі технік: від малюнка, живопису і скульптури до перформансу, відео та інсталяції. Кусама експериментувала з «килимовим» живописом, створивши знамениту нині серію картин, покритих павутиною точок і ліній, під назвою «Нескінченна мережа».

Значний інтерес публіки викликають її інсталяції з використанням дзеркал і електричного світла «Дзеркальні кімнати». Крім того, привертають увагу і її «Акумуляції» - скульптури та колажі, вкриті густим ворсом з дрібних плюшевих об'єктів.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

6. Амріта Шер-Ґіл (1913-1941)

Творчість індійської художниці Амріти Шер-Ґіл поклала початок індійському модернізму і завдяки цьому здобула популярність у всьому світі. Для мистецтва своєї країни художниця зробила те ж, що зробили для європейського мистецтва класики авангарду: зробила в ньому революцію. Після навчання в Парижі, де роботи дівчини помітили в Салоні (художня виставка - прим. ред), Амріта повернулася в Шимлу з твердим наміром відкрити для Індії сучасне мистецтво.

Синтез традицій індійського живопису й узагальненої манери європейських авангардистів, який Шер-Ґіл використовувала в своїх полотнах, і ліг в основу нового індійського мистецтва.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

5. Фріда Кало (1907-1954)

Оточена легендами вже за життя, мексиканка Фріда Кало є нині однією з найвідоміших художниць в історії мистецтва. У центрі її творчості - містико-міфологічне прочитання власної біографії. У порівняно невеликій спадщині Кало переважають картини, пов'язані з обставинами її життя, і автопортрети.

Якщо ранні роботи видають захоплення італійським Ренесансом, то в більш пізніх визначальним стає поєднання реалізму з елементами фантастики. Червоною ниткою проходить в них страждання художниці від неможливості стати матір'ю; її зруйновані надії позначаються серед іншого в жорсткій графічній манері, яка передає почуття невдоволення долею.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

4. Тамара де Лемпицька (1898-1980)

У світі мистецтва польська й американська художниця Тамара де Лемпицька найбільше відома своїми картинами, що відобразили декадентський шик паризьких денді «бурхливі 20-ті». У 1920-1930-х роках Лемпицька була популярним і комерційно успішним художником. Мода на її роботи серед європейської та американської еліти не проходила, вони виставлялися в найпрестижніших галереях і відмінно продавалися.

До кінця 1930-х у художниці з'явився інтерес до релігійних сюжетів. Крім того, Лемпицька вела активне світське життя, і серед деяких мистецтвознавців вона вважається «першою художницею, яка була гламурною дівою».

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

3. Джорджія О'Кіф (1887-1986)

Славу американській художниці Джорджії О'Кіф принесли картини з квітами. Вперше вона звернулася до цього сюжету в 1919 році і з тих пір його не залишала. Центральною темою її творів є природні трансформації. Кожна робота, як правило, присвячена одній квітці, зображеній в сильному збільшенні і в спрощеній гамі з декількох кольорів. Крім того, в кінці 1920-х років Джорджія створила серію картин з черепами тварин, що символізують зв'язок між матеріальним і духовним світами.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

2. Елізабет Луїза Віже-Лебрен (1755-1842)

Ще в юності виявивши неабиякі здібності в малюнку і живописі, французька художниця зуміла стати успішним портретистом та отримувати замовлення від паризьких аристократів. Уже в 15 років дівчина взяла на себе фінансові зобов'язання сім'ї. З цього ж моменту почався її зліт на ниві живопису: вона писала портрети знатних парижан і приїжджих вельмож з інших країн. Успіх цих робіт увінчався знайомством з Марією Антуанеттою, після якого Елізабет стала улюбленою художницею королеви і написала понад 20 її портретів.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1

1. Лавінія Фонтана (1552-1614)

Італійський живописець-маньєрист Лавінія Фонтана вважається першою жінкою, яка побудувала самостійну кар'єру в мистецтві. Вона користувалася популярністю в якості портретиста і регулярно отримувала замовлення й на інші роботи. Її вівтарні картини для церков Риму і Болоньї отримали визнання, якого зазвичай удостоювалися лише художники-чоловіки. Лавінія залишила після себе творчий доробок, що перевершує створене в мистецтві будь-ким з жінок до XVIII століття.

10 відомих художниць, про яких варто знати освіченій людині 1/1


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі