Хто винайшов перші окуляри та як вони виглядали

Джерело: opticlub

Згідно з деякими джерелами, перші окуляри з’явилися ще в 13 столітті в Італії.  Проте, є чимало суперечок з приводу винаходу.

Сальвінію д'Армате називають творцем окулярів. Саме він приблизно в 1285 році створив перші окуляри й поділився винаходом з італійським ченцем Алессандро делла Спина. Останній і зробив винахід публічним. Іноді ченцеві помилково присвоюється звання винахідника.

Як виглядали перші окуляри?

Оправа була зроблена з металу або кістки, а лінзи з кварцу. В ті роки не було можливості виготовляти лінзи зі скла. А вже в 14 столітті в Венеції майстри виготовляли скляні лінзи, які називали “дисками для очей”. За формою вони були опуклими та призначалися для корекції далекозорості. У 15 столітті в Німечинні Микола Кузанський виготовив окуляри з лінзами для корекції короткозорості. Ця оптика тонша в центрі та товстіша по краях.

З винаходом друкарського верстата в 15-м столітті, попит на окуляри збільшилися, а в 1629 році став на стільки великим що в Англії відкрилася перша офіційно зареєстрована спеціалізована фірма по виробництву окулярів.

 

Яка була оправа в перших окулярах?

В окулярах зі скляними лінзами була важка оправа. Для матеріалу використовували: дерево, мідь, свинець. Пізніше оправи виготовляли з кістки та рогу. І аж у XVII століття були винайдені легші сталеві оправи. Сучасний стиль оправи окулярів винайшов британський оптик Едвардом Скарлетт у 1727 році.

Перші біфокальні окуляри та оптика для виправлення астигматизму

Окуляри з біфокальними лінзами, які призначають для корекції короткозорості та далекозорості створив американський вчений Бенджамін Франклін в 1760 році.

Окуляри складалися з двох лінз, які були з'єднані між собою у металевій оправі. Окуляри для виправлення астигматизму вперше запропонував у 1827 році Сер Джордж Біддл Ейрі. Оптику англійського астронома та математика варто було тримати в руках.  

У 1955 році були винайдені лінзи, які не б’ються, а в 1971 році була розроблена нова лінза, яка об'єднала властивості пластика зі склом.

Протягом століть конструкції та матеріали оправ й лінз вдосконалювалися. Сьогодні оправи зазвичай виготовляються з металу або пластику, а лінзи виготовляються з пластику, рідше зі скла.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі