11 випадково виявлених капсул часу, які відкривають завісу таємниці минулого

Капсула часу – послання для майбутніх поколінь, яке зазвичай закладають в фундамент пам’ятників, будівель та інших об’єктів інфраструктури. Традиція ця народилася у жителів стародавнього Шумеру. Вони закладали таблички з обпаленої глини в фундаменти своїх храмів як записки майбутнім правителям.

ВСВІТІ зібрали 11 найвідоміших і найцікавіших капсул часу.

1. Капсула часу в статуї лева

Капсула часу в статуї лева.
Капсула часу в статуї лева.

Ходили чутки, що всередині золотого лева, який сидить на вершині даху Старого Капітолію в Бостоні з 1901 року, захована капсула часу. У жовтні 2014 року, коли лева тимчасово демонтували для ремонту, реставратор Роберт Шер вирішив перевірити чи правда це. Просунувши волоконно-оптичну камеру через отвір в голові лева, він виявив мідну скриньку всередині. При розтині шкатулки в ній знайшли фотографії та газетні вирізки тієї епохи, а також кілька несподіваних сюрпризів: значки із зображеннями Рузвельта і Мак-Кінлі і шматок дерева від первісної статуї лева 1880-х років.

2. Втрачена капсула часу Стіва Джобса

Втрачена капсула часу Стіва Джобса.
Втрачена капсула часу Стіва Джобса.

Співзасновник Apple Стів Джобс виступив з доповіддю в 1983 році на Міжнародній конференції дизайну в Аспені. Після конференції він вклав комп’ютерну мишу в капсулу часу, яку потім закопали на сусідньому полі. З роками всі забули про фактичне місцезнаходження капсули, і до передбачуваної дати розкриття (2000 року) її просто не змогли знайти. У 2013 році команді National Geographic вдалося знайти капсулу, всередині якої, крім миші від комп’ютера Lisa (невдалого попередника Mac), були кубик Рубика і 8 касет з музикою групи Moody Blues.

3. Капсула часу, знайдена завдяки витоку води

Капсула часу, знайдена завдяки витоку води.
Капсула часу, знайдена завдяки витоку води.

У 1795 році Пол Ревір і Семюель Адамс (відомі діячі американської революції) сховали капсулу часу за наріжним каменем Массачусетського Капітолію. Згодом це послання в майбутнє було випадково знайдено працівником, який шукав витік води в 2014 р. В капсулі містилися монети, газети і срібна пластина, вирізана Ревіром.

4. Таємнича капсула часу у Вашингтонському монументі

Таємнича капсула часу в Вашингтонському монументі.
Таємнича капсула часу в Вашингтонському монументі.

Під час реконструкції монумента Вашингтона в Балтіморі була виявлена 100-річна капсула часу, але хто її залишив – досі загадка. Зміст ящика, який був знайдений за плитою, датованій 12 вересня 1915 року, також залишається невідомим, оскільки вчені побоюються, що розтин може зруйнувати те, що знаходиться всередині.

5. Забутий взуттєвий магазин

Забутий взуттєвий магазин.
Забутий взуттєвий магазин.

Фактично це не є капсулою часу, але випадковість призвела до того, що саме час виявився «законсервованим» в цьому магазині, який не відчиняли більше 50 років. Американська сім’я успадкувала від своїх бабусі й дідуся старий занедбаний будинок, який стояв замкненим протягом багатьох десятиліть. Коли вони відкрили будинок, то всередині виявився збережений в повній недоторканності взуттєвий магазин, який працював з 1940-х по 1960-і роки. Всередині магазину були сотні пар старовинного взуття, яке зараз коштує тисячі доларів.

6. Капсула часу з Пенсильванської зброярні, знайдена в Google

Капсула часу з Пенсильванської зброярні, знайдена в Google.
Капсула часу з Пенсильванської зброярні, знайдена в Google.

Полковник Майкл Конзмен шукав в Google інформацію з приводу 13-го полку Національної гвардії, попередника 55-ї бригади в Скрентоні, штат Пенсильванія. Раптово він натрапив на інформацію про капсулу часу, яка була захована в наріжному камені зброярні в 1900 році. Команда солдатів знайшла мідну коробку, в якій містилася невідома історична інформація про бригаду, а також сигари, нітрохи не зіпсовані з того моменту.

7. Капсулу часу, яку Роб сховав в дитинстві

Капсула часу з дитинства.
Капсула часу з дитинства.

Житель Остіна Роб Райт створив капсулу часу в 1978 році, коли він жив у Фонтані, штат Каліфорнія, запечатав її всередині стіни рідної домівки. Два роки по тому родина переїхала до Техасу і Райт думав, що він більше ніколи не побачить цю капсулу. Через 36 років родина, якій в даний час належить будинок, виявила капсулу, роблячи ремонт. «Привіт тому, хто читає це, мене звуть Роберт Райт», так починався лист, захований всередині. Також в сумці, замурованій в стіні будинку, було кілька монет і газетні вирізки тих років.

8. Забуті в гардеробі артефакти часів громадянської війни

Артефакт часів громадянської війни.
Артефакт часів громадянської війни.

Під час реконструкції будівлі колишньої бібліотеки в Сан-Антоніо, штат Техас, була знайдена забита гардеробна. Усередині одежної шафи містилося 200 документів, в тому числі Біблія короля Джеймса 1615 року і фотографії часів громадянської війни.

9. Квартира в Парижі, яка не відривалася з 1942 року

Квартира в Парижі, яка не відривалася з 1942 року
Квартира в Парижі, яка не відривалася з 1942 року

Ця неймовірна «капсула часу» по суті є цілою квартирою, яку в 1942 році залишила парижанка мадам де Флоріан, рятуючись від нацистів. Вона поїхала на південь Франції і більше ніколи не повернулася, але продовжувала платити за квартиру до своєї смерті в 2010 році. Її спадкоємці виявили інформацію про квартиру, розкривши яку, знайшли багато дивовижних реліквій, включаючи картини, опудало страуса, і ляльку Міккі Мауса.

10. Капсула часу в Бербанку, яку знайшли за допомогою газетних вирізок

Капсула часу в Бербанке, яку знайшли за допомогою газетних вирізок.
Капсула часу в Бербанку, яку знайшли за допомогою газетних вирізок.

Капсула часу, яка перебувала всередині моста Магнолія в місті Бербанк, штат Каліфорнія, була випадково виявлена Ларрі Харнішем, істориком з Los Angeles Times, який розбирав архіви газети. Капсула часу була похована 5 лютого 1959, а її відкриття планувалося на 5 лютого 2009 року. Усередині капсули містилися 35-мм плівки (Бербанк був відомий своїми кіно- і телестудіями), фотографії міста і навіть список пророкувань на 2009 рік, в який були включені рухомі тротуари і підземні атомні електростанції.

11. Капсула часу від будівельників СРСР

Житель одного з сибірських селищ Петро Коптєлов у дворі свого будинку знайшов капсулу часу, залишену радянськими будівельниками. У посланні говорилося:
«До тебе звертаються з минулого тисячоліття будівельники ліній електропередач в краю Тюменської Півночі. Було цікаво знайти тих, хто був сильний зухвалою мрією бачити і будувати! Гордий тим, що став причетний до великої справи освоєння Півночі!».


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі