Михайлове чудо: особливості свята та традиції

Джерело: Кореспондент

У християнській традиції 19 вересня прийнято вшановувати святого архангела Михаїла та згадувати про Михайлове чудо. Про особливості свята, його традиції і заборони, а також про те, що таке Михайлове чудо розповість Корреспондент.net.

Згідно з церковними віруваннями, архангел Михайло став тим, хто переміг занепалого ангела і скинув його і його соратників у пекло. Вважається, що відтоді Михайло очолює господнє воїнство і зустрічає душі померлих біля воріт раю.

Що таке Михайлове чудо

У християнстві є історія, згідно з якою архангел Михайло зцілив від німоти дочку жителя міста Хони, поблизу Ієраполя. Чоловік звів на честь архангела храм, паламарем в якому понад півстоліття служив благочестивий Архип Херотопський.

Одного разу язичники вирішили зруйнувати храм, з'єднавши і направивши на нього дві гірські річки. Тоді Архип почав молитися архангелу Михаїлу. Той з'явився біля храму і прорубав у горі розколину, в яку пішла вся вода.

Назва міста Хони в перекладі й означає "ущелина".

Заборони і прикмети Михайлового дня

У християнських традиціях України міцно зміцнилися язичницькі традиції. Тому кожне православне свято супроводжують заборони.

У Михайлів день заборонено працювати і займатися домашніми справами. Особлива заборона існувала на використання ріжучих предметів.

Як і в усі церковні свята, в цей день не варто лихословити, творити зло, обманювати.

Згідно древнім прикметами, якщо Михайлів день теплий - осінь буде довгою. Також наші предки вважали, що:

  •     Якщо на Михайлове чудо берези жовтіють від низу до верху - зима буде ранньою, і навпаки.
  •     Після Михайлового дня наступають перші заморозки.
  •     Іній на Михайлове чудо - зима буде сніжною.
  •     Хмари ввечері на Михайлове чудо посиніли - чекати зміни погоди.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі