Луцьк у постатях: лікар Мілашевський

Луцьк у постатях: лікар Мілашевський Фото: колаж Наталки Курсик
  1. Новина відноситься до:

Історію міста найкраще вивчати через біографії його мешканців та представників різних професій. Кожен із лучан є частиною великої історії міста.

Коли знаходиш ретро світлину із зображенням лучан, то відразу хочеться дізнатись, що з людина зображена на фото, чим займалась, як жила? Проте не завжди таку інформацію вдається віднайти.

Сьогодні хочемо познайомити наших читачів із постаттю луцького лікаря. Його сучасники відносили його до представників інтелігенції нашого міста.

Францішек Мілашевський (1876-1934) був у міжвоєнний період лікарем, суспільним діячем і відповідальним по волинському регіону за лікарську справу. Його портрет був зроблений в луцькому фотосалоні А. Бика.

В червні 1921 року в Луцьку замість ради при магістраті було утворено соціально-економічну раду. Окрім соціальних та економічних, рада, до прикладу, займалась питаннями розширення територій Луцька та доручення земель навколишніх сіл та фільварків. В 1928 році президентом цієї ради стає лікар Францішек Мілашевський. Він також очолював багато інших організацій нашого міста, які вирішували важливі питання.

 

Францішек Мілашевський, 1928, NAC

 

Мілашевський у 1928 році був президентом Першого з’їзду лікарів східних земель, який відбувся в місті Луцьку.

В 1920 році Мілашевський очолив Луцьке лікарське товариство (пол. Łuckie Towarzystwo Lekarskie) і здійснював керівництво до 1933 року (до останніх днів свого життя). Товариство існувало у 1920-1939 рр., знаходилось в місті Луцьку по вулиці З Травня (сучасна вулиця Кривий Вал).

З історії товариства відомо, що його утворили в листопаді 1920 році. У різні роки до складу товариство входила різна кількість членів: 33(1926), 37(1927), 40(1936).

Першим президентом був Францішек Мілашевський (1920-1933), пізніше його очолював лікар як Мечислав Ясінський (1934-1939). Членами товариства були луцькі лікарі: Мінінзон, Бейлін, Жевновський, Адам Войніч, Ян Віньский, Луціан Ольшевський, Володимир Липинський, Марія Курачицька.

Ціллю товариства була наукова робота в теоретичній та практичній медицині, проведення різних експериментів, які могли б покращити санітарно-гігієнічну ситуацію на Волині. Також для мешканців Луцька проводили просвітницькі заходи, де розповідали про важливість щоденної гігієни.

Свої дослідження луцькі лікарі публікували на сторінках «Польської лікарської газети» та «Лікарських новин». Останні були основним друкованим виданням луцького товариства. Річний бюджет товариства становив близько 4000 злотих.

 

Лікарі єврейської лікарні в Луцьку, 1933. Вони працювала поза вказаними луцькими товариствами лікарів

Учениці курсу санітарок в Луцьку. Фотосалон «Штука», Луцьк, 1927/1939

 

Саме Луцьке лікарське товариство створило в нашому місті у 1922 році Волинське гігієнічне товариство.

У Луцьку 26-29 вересня 1935 року відбувся ХІ з’їзд польських лікарів-інтерністів. Наше місто було вибране не випадково, це була подяка за діяльність луцьких лікарів на ниві своєї професії.

В Луцьку при товаристві також існував цікавий музей анатомо-паталогічний, створений з ініціативи Францішека Мілашевського.

Діяльність Луцького товариства лікарів зупинилась із початком Другої світової війни.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі