Фортуната Обропальська – фотографиня з Володимира

Фортуната Обропальська – фотографиня з Володимира
  1. Новина відноситься до:

У 1909 році у місті Володимирі-Волинському народилась Фортуната Шуровська (за чоловіком Обропальська), яка була однією із найвідоміших фотографинь свого часу.

Найбільше мисткиня полюбляла фотографувала в стилі пікторіалізму. До слова, піктореалізм – це естетична течія в європейському та американському фотографічному мистецтві в кінці XIX — на початку XX ст., прихильники котрої прагнули до пікторіального (картинного) фотографічного зображення. В працях фотографів-пікторіалістів помітний вплив австрійського символізму, англійського прерафаелізму, німецького югендстилю, французького ар-деко і особливо імпресіонізму, тому піктореалізм ще інколи називають фотоімпресіонізмом. Європейські фотографи-піктореалісти прагнули підняти світлопис до рівня високого мистецтва. Пізніше Фортуната зацікавилась сучасною фотографією.

В 1930-х роках Фортуната була студенткою факультету хімії та біології у Віленському університеті.

Учителем та наставником із фотографії у Фортунати був Ян Булгак, відомий білоруський і польський фотограф. Найбільш відомі фотографії Булгака, зроблені на території Білорусі, характеризуються яскраво визначеною етнографічної спрямованістю: білоруські народні типи, пейзажі, села, господарські будівлі білоруських селян. Фотографії Яна Булгака зберігаються в архівах і бібліотеках Вільнюса і Варшави.

Чоловіком Форнтунати був Зигмунд Обропальський, відомий фотограф і діяч Союзу польських фотохудожників. Разом із ним вона на початку 1940-х рр. мешкала у місті Вільнюсі. Саме там у 1941 та 1942 р. організовувала свої дві підпільні фотовиставки.

У 1945 році Фортуната переїхала у місто Познань. Відтоді її творчість стала загальновідомою. Її роботи були представлені на багатьох фотовиставках та отримали чимало нагород. Отримувала відзнаки Міжнародної федерації фотомистецтва - AFIAP (1953) i EFIAP (1963).

Впродовж 1948-1952 років була співредактором першого повоєнного часопису, присвяченого фотографуванню. Мала ряд особистих фотовиставок по Європі.

У 1953 році Фортуната Обрпальська заснувала і керувала Художньою секцією для молодих фотографів, яких навчала азам професії.

Померла Фортуната Обромпальська 10 червня 2004 року у місті Познань (сучасна Польща), де і була похована.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі