Як український археолог знайшов скіфську пектораль

Джерело: Артефакт

Усі чули про знамениту золоту пектораль. Проте, мало хто знає, як археологу Борису Мозолевському вдалося її знайти. 


У кургані Товста Могила біля теперішнього міста Покров на Дніпропетровщині археолог Борис Мозолевський 21 червня 1971 року знайшов скіфську пектораль – нагрудну прикрасу скіфського царя IV ст. до н.е. Її вага 1148 грам, розмір – 30,6 см у діаметрі, виконана із золота 958 проби, пише Gazeta.ua. 

Пектораль – одна з найвизначніших археологічних знахідок ХХ ст. Зберігається в Музеї історичних коштовностей України, розташованому на території Києво-Печерської лаври. Її вартість обрахувати неможливо.

Скіфи жили в III-IV ст. до н. е. на території сучасного півдня України. Групу курганів біля Покрова зараховують до місця поховань царських осіб. Курган Товста Могила має 60 м у діаметрі. Розташований на території Орджонікідзевського гірничорудного комбінату, де добувають марганець.

Мозолевському у розкопках допомагають гірники з комбінату. Археологи розкопують гробницю царівни та дитини. До них грабіжники не дістались. Всередині знаходять приблизно 600 золотих виробів. Пектораль знаходять у дромосі — це прохід до головної камери поховання від царя до цариці.

Мозолевський натрапив на неї після завершення роботи експедиції. Йшов у туалет, але дорогою зазирнув на не повністю розкопану ділянку. Згріб невеликий шар глини, і палець чиркнув по виробу.

Знайдена пектораль має 3 яруси зображень. З’єднані між собою скрученими ланцюжками золотих порожніх трубочок. На кінцях — литі голови левів, що тримають у пащах кільця для шнурка. Мозолевському збільшили удвічі зарплату, дали трикімнатну квартиру й посаду в Інституті археології.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі