Що нового дізналися вчені про Леонардо да Вінчі

Джерело: Гал інфо

Незважаючи на те, що вивчення вивчення постаті геніального Леонардо да Вінчі триває вже багато років, науковці продовжують відкривати нові факти.

Про це йдеться у матеріалі дослідниці історії Франції Людмила Ващук, опублікованому на сторінці Центру середньовічних та ранньомодерних студій Symbolon у Facebook.

Дослідниця розповіла про найцікавіші результати досліджень про життя та творчість митця, що були оприлюднені у 2019 році.

У цьому році весь світ відзначає важливу подію – 500-річчя з для смерті талановитого італійця Леонардо да Вінчі. Як відомо, з 1516-го року митець був придворним художником Франциска І Валуа та проживав у замку Кло-Люсе (Франція). Сьогодні там знаходиться Будинок-музей Леонардо да Вінчі, що відкритий для відвідування (фото 2-5). Проте прожив Леонардо да Вінчі у Франції не надто довго та помер 2 травня 1519 року.

До 500-річчя з дня смерті генія було підготовлено художні виставки, видані нові наукові праці та оприлюднено результати деяких досліджень. Тому у цьому році шанувальників італійського митця Леонардо да Вінчі порадувало декілька новин. 

Співробітники науково-дослідного і реставраційного інституту при галереї Уффіці (Флоренція) підтвердили, що художник був амбідекстером – однаково вправно володів лівою та правою рукою. Відомо, що митець від народження був шульгою та згодом писав, так званим, дзеркальним письмом. Раніше вважали, що лівою рукою він писав, правою – малював пензлем. Проте вчені дослідили написи на одній із робіт ще молодого Леонардо да Вінчі – «Пейзаж долини річки Арно» (1473, фото 7). На лицьовій стороні пейзажу він залишив напис лівою рукою. На звороті дослідники виявили напис, виконаний правою рукою! Мистецтвознавець Сесілія Фрозініні вважає, що художник був народжений шульгою, проте переучений писати правою. У дорослому житті, на її думку, він мав навички писати і малювати обома руками, про що свідчать його картини та рукописи.

До 500-річчя з дня смерті Леонардо да Вінчі приурочена публікація італійських медиків Давіде Лаццері та Карло Россі. Вчені вважають, що в похилому віці художник не міг малювати правою рукою. Проте не через інсульт, як вважалося раніше. Лаццері та Россі дослідили ескіз портрета художника, виконаного Джованні Амброджо Фіджино (фото 1) та проаналізували положення пальців правої кури. Медики вважають, що положення пальців вказує на нейропатію ліктьового нерву (ліктьовий параліч). Причиною паралічу могла бути травма плечового нерву. 

Тут ми зазначимо вважливий факт – перевірити інформацію, на що хворів Леонардо да Вінчі, шляхом дослідження його кісток, було неможливо. Адже дослідники сумніваються, чи дійсно в каплиці Сен-Юбер (фото 6), що знаходиться на території французького замку Амбуаз, похований саме він. Сьогодні там розміщена меморіальна табличка, присвячена Леонардо да Вінчі. Деякі туристи кладуть на надгробну плиту квіти, вважаючи, що саме там похований митець. Але чи дійсно це так?

Після смерті у 1519 році митця поховали у церкві Сен-Флоратен, а перепоховали у каплиці Сен-Юбер у 1863 році. Чому є сумнів у тому, хто похований у каплиці? Справа в тому, що в період гугенотських воєн, а згодом під час Великої французької революції, церква Сен-Флоратен зазнала значних руйнувань. Гробниці були відкриті та розграбовані, кістки змішані. Як ви розумієте, що провести експертизу, аналізи, лабораторні дослідження тоді не могли. Тому, хто похований у Сен-Юбер, звісно питання.

Проте є ще одна важлива знахідка 2019 року, що вплине на подальше дослідження життя та творчості митця. У приватній колекції в США було виявлено пасмо волосся Леонардо да Вінчі, що містить підпис «Les Cheveux de Leonardo da Vinci» (фото 8-9). Наразі триває дослідження і в перспективі будуть проведені ДНК аналізи (з метою виявлення родичів митця). Проте його пасмо може надати можливість звірити ДНК волосся та кісток з гробниці Сен-Юбер. Президент The Leonardo da Vinci Heritage Foundation Агнесе Сабато вважає, що саме це пасмо волосся дасть можливість з’ясувати, чи похований Леонардо да Вінчі на території Амбуазу.

Ну і звісно остання новина – Музей Вікторії й Альберта, що у Лондоні, оцифрував та виставив у мережу записники винахідника Леонардо да Вінчі. Це три кодекси – Codex Forster І (1487 –1505), Codex Forster ІІ (1452 – 1508) і Codex Forster ІІІ (1490 – 1493), що розповідають про його дослідження в галузі геометрії, анатомії, фізики та інші.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі