Пам’ятка на Кафедральній, 13 втратила історико-культурне значення

Джерело: Волинські Новини

Архітектурна будівля XVI–XVII століть, що на вулиці Кафедральній, 13, де триває скандально відоме будівництво, втратила свою цінність і культурне значення ще у грудні 2017 року, відповідно до висновку Інституту археології.

Про це йшлося 25 червня на засіданні постійної комісії Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Так, на розгляд комісії винесли питання про законність дій на території будівництва житлово-офісного центру на вулиці Кафедральній, 13.

Нагадаємо, з 2017 року в Луцьку тривають суперечки щодо законності будівництва на вулиці Кафедральній, 13. Мова йде, зокрема, про збереження архітектурної будівлі XVI–XVII століть.

Як звернув увагу депутат, голова комісії Микола Федік, це питання на комісії намагалися розглянути з кінця минулого року. Він нагадав, що йдеться про історико-культурний об’єкт, який знаходиться у Старому місті.

«Все, що становить історичну цінність, із дня на день там втрачається. І можливо, за рік-два часу цей об’єкт буде втрачено», – сказав Микола Федік і додав, що міськрада направляла численні звернення з цього питання багатьох установам.

Як зауважив депутат Павло Данильчук, про проблему давно говорять і всі її бачать. Він зауважив, що міськрада також отримала відповідь, зокрема, від Міністерства управління культури.

Своєю чергою, на засіданні комісії стало відомо, що Інститут археології проводив дослідження пам’ятки, простежуючи її стан до рівня ґрунтових вод. За результатами аналізу було дано всі необхідні висновки, відповідно до яких об’єкт втратив сам предмет своєї охорони, тож із грудня 2017 року будівля не є пам’яткою охорони культурного значення.

Таким чином, немає заперечень щодо проведення земляних і будівельних робіт на вулиці Кафедральній, 13.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі