З Княгининка до Омелянівських ставків та замку: три ОТГ пропонують об’єднати в один туристичний маршрут

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Очистка Омелянівських ставків та розвиток музеїв в сусідніх з Луцькому громадах: місто може реалізувати проект, спрямований на розвиток рекреаційної інфраструктури.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 24 червня.

Громади отримали шанс залучити кошти на розвиток рекреаційної мережі. Як повідомив голова комісії Борис Смаль, минулого тижня відбулося виїзне засідання з координаторами Інституту громадянського суспільства. Йдеться про спільний проект Луцька з Боратинською та Княгининівською ОТГ щодо рекреаційних мереж і очищення водойм, зокрема ставків на Красному в Луцьку. На розгляд депутатів виносять проект рішення про затвердження типового договору про співробітництво громад у формі реалізації спільного проекту, щоб можна було отримати фінансування.

Проект передбачає здійснення санітарного очищення водойм у Луцьку та Баєві, облаштування зон відпочинку та реконструкцію архітектурних пам’яток на території музею історії сільського господарства Волині у селі Рокині. Договір, який пропонують підписати, наразі не передбачає фінансових зобов’язань з боку громад. Рішення ухвалюватимуть для того, щоби подати заявку на конкурс, очікують оголошення конкурсу секторальної підтримки, також буде можливість подати кандидатуру в ДФРР.

Голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб зауважила, що проект цікавий для громади тим, що дасть можливість профінансувати музей-скансен на території ОТГ та облаштувати там можливість для відпочинку. Це дозволило б, зокрема, створити нові робочі місця, аби в будівлях скансену працювали народні майстри.

Щодо участі Боратинської ОТГ у проекті, йдеться про село Баїв, де є музей бджільництва та перший на Волині пам’ятник бджолі. Боратинська сільрада підрахувала, що приблизно понад 4 мільйони витратять на об’єкти на території громади, понад 30 мільйонів – на Омелянівські ставки та об’єкти в Княгининівській ОТГ.

Зі слів Бориса Смаля, є різні версії щодо реалізації проекту. Погодилися, що варто об’єднати громади в один туристичний маршрут – з Княгининка через Омелянівські ставки до парку та замку в Луцьку. Наприклад, можна буде облаштувати кінний та пішохідний маршрути з відвідуванням обох музеях в сусідніх з Луцьком ОТГ. Також йдеться про облагородження та укріплення берегів Омелянівських ставків у Луцьку, розчистку русла річки та водночас збереження екосистеми ставків.

Члени комісії рекомендували підтримати проект рішення.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі