У Києві відкриють окремий архів для документів радянських спецслужб

Джерело: TheБабель

 

У Києві відкриють окремий архів для документів радянських спецслужб ЧК (Всеросійська надзвичайна комісія по боротьбі з контрреволюцією і саботажем), НКВС (Народний комісаріат внутрішніх справ) та КДБ (Комітет державної безпеки).

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Єдиний архів відкриють в одному з будинків Національного банку по вулиці Пухівська, 7. Зараз там тривають роботи по підготовці приміщень і поки точна дата відкриття не названа.

В архіві будуть доступні документи 1917-1991 років, які зараз зберігаються у Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах.

«Все в одному місці, комфортні читальні зали, для доступу достатньо лише звернення і паспорта; не буде зайвої паперової тяганини, як зараз, щоб зайти в режимне приміщення СБУ чи МВС. І друге: українські спецслужби мають зберігати українські таємниці. Ми забираємо у силовиків спокусу регулювати доступ до інформації про наше минуле», — заявив глава інституту Володимир В'ятрович.

Для доступу до архіву громадянам необхідно буде написати заяву і пред'явити документ, що засвідчує особу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі