Краса і велич українських традицій очима Марії Корнілевської

Джерело: UA Modna

Мистецьке об'єднання dotART у співпраці з арт-платформою Exhibit Around та Кафедрою соціології педагогічної культури Краківського Університету запустили фотоконкурс Immigrantopolis.





У першій половині XX століття, фотограф Андреас Фейнінгер, відомий як «архітектор фотографії», блукаючи вулицями Нижнього Манхеттена, зумів охопити повсякденне життя іммігрантів, зосереджених у цьому районі. Імміграційні анклави — як і хмарочоси — увійшли до Нью-Йоркського пейзажу, ставши міським явищем. Саме Фенінгер, для організаторів проєкту Emmigrantopolis, став музою та головним натхненником. Іммігранти вже давно є акторами міської сцени.

Вони засиляють переважно міста, будують етнічні спільноти, квартали, входять у міський ландшафт, постійно оновлюють його і, нарешті, стають частиною місцевої колективної пам'яті. Іммігранти створюють історію та сучасну соціальну реальність міст. Неможливо схарактеризувати та захопити образ сучасного міста, не захоплюючи контексти іммігрантів.

Іммігранти створюють історію та сучасну соціальну реальність міст.



Проєкт Immigrantopolis спрямований на візуалізацію існування іммігрантів у міському просторі. Проєкт намагається знайти нові шляхи розкриття та обговорення сьогодення та майбутнього іммігрантів, як невіддільної частини міста, країни, світу.

Сучасний етап світового розвитку характеризується динамічним поглибленням процесів інтеграції політичного, економічного, культурного життя країн світу. У повсякденний вжиток увійшов термін глобалізація як характеристика формування єдиного планетарного суспільства.



На сьогодні не існує чіткого розуміння чим є глобалізація в її сучасному вимірі — якісно новим ступенем розвитку цивілізації, чи спробою нав'язати свої відносини, цінності і правила гри з боку провідних країн світу. Аналіз загальносвітових міграційних тенденцій, розуміння того, що спонукає громадян різних держав залишати свої домівки, які наслідки у короткостроковій та довгостроковій перспективі чекають нас і як на країну реципієнта, і як на країну донора, повинні стати складовою формування внутрішньої та зовнішньої урядової політики. Адже, ще ніколи люди не міняли місце свого проживання у такій кількості і так інтенсивно, як зараз.



Організатори шукали фотографів, зацікавлених у висвітленні життя та особливостей іммігрантів на фоні міської естетики. Як результат, найкращі фотографії об'єднали в каталог, який спрезентують під час відкриття фестивалю фотографій «Trieste Photo Days», що пройде в Італії з 25 по 27 жовтня цього року.



Вибір найкращих фотографій став частиною великої міжнародної колективної виставки, яка відбулась в Кракові з 15 по 23 травня. До переліку фотографів, чиї роботи ввійдуть до каталогу стала і наша українка – Марія Корнілевська.



Останні роки живе та працює в Римі, є добре відомою українській громаді та італійцям оригінальним умінням передати красу зовнішнього світу в чорно-білому кольорі.

«Щаслива бути одною з 71 фотографів з усього світу, роботи яких обрали для проєктуImmigrantopolis. Фокусом проєкт було висвітлення життя іммігрантів на «тканині» міст.Обране організаторами фото було зроблено на параді вишиванок в Римі, ініціаторкою якого була Маряна Тріль, якій я дуже вдячна за запрошення фотографувати таке яскраве дійство.Тепер на фестивалі урбаністичної фотографії «Trieste Foto Days», який відбуватиметься в жовтні цього року, буде представлений каталог з 60 фотографій, на одній з яких буде зображена краса і велич українських традицій, що переплітаються з італійським повітрям».



Фотографії Марії Корнілевської завжди сповненні життям та емоцій. Чи то виконані в кольорі, чи монотонні, вони не потребують коментарів та пояснень. Головним талантом та умінням фотографа є зловити такий момент, який би був зрозумілий глядачу без жодного слова.

Якщо ви забажаєте провести відпустку в Римі та залишити на згадку оригінальну та професійну серію фотографій, Марія зуміє це зробити, як ніхто краще.

Безмежно горді за наших громадян у світі! Які є не тільки достойними представниками української нації, але й які працюють на популяризацію української культури.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі