Чому портрет Фердинанда Фредеріка Радзивіла у луцькому музеї не підписаний

Чому портрет Фердинанда Фредеріка Радзивіла у луцькому музеї не підписаний

У фондах Художнього музею м. Луцька (відділ ВКМ) є дві роботи авторства відомого угорського майстра Леопольда Горовіця (Léopold Štefan Horowitz) (1838-1917). Одна з них – це чоловічий портрет, який наразі у наукових картках музею зазначений: «Портрет чоловіка. Авторства невідомого художника (копія з роботи Леопольда Горовця), Польща, полотно, олія».

Насправді на цьому портреті зображено 13-го Олицького ордината та 3-го Пшигодзицького ордината, відомого політичного та громадського  діяча Фердинанда Фредеріка Радзивілла (1834 - 1926). Іконографії цього представника родини Радзивіллів існує достатньо багато. Є численні портрети та фотографії з епохи. Однак, і досі його зображення викликає певні питання.

Хочу заступитись за колег з Луцького художнього музею, бо подібна робота авторства Леопольда Горовіця знаходиться у фондах Національного музею Польщі у Варшаві. Цей портрет, який має підпис «Портрет старшого чоловіка» (а не Фердинанда Радзивілла!) походить із колекції Потоцьких з Кшешовиць (депозит у музеї), має інвентарний номер 129043 MNW, розміри 45 x 36 см. Сигнатований портрет у правому верхньому куті LHorovitz. Тут звичайно наші польські колеги в першу чергу мали б уважніше підписувати портрети відомих людей.

Крім того, на виставці «Сувеніри минувшини 1796-1945. Берлінська лінія Радзивіллів», яку представили минулого 2018 року в музеї в Неборові та Аркадії (куратора виставки мистецтвознавець музею Неборув пані Моніка Антчак) був показаний ще один варіант згаданого портрету. Він є у приватній колекції (власність родини Радзивіллів) і має наступний етикетаж: Леопольд Горовіц, Портрет Фердинанда Радзивілла, 1911 рік. Полотно, олія 86х70 см. Сигнатований внизу праворуч LHorowitz.| 1911 [літера «H» та літера «L» переплетені].

Відомо, що портрет авторства Горовіца (можливо той, що у приватній колекції) був експонований на виставці Товариства популяризації образотворчих мистецтв (Towarzystwo Zachęty Sztuk Pięknych) у сезоні 1912-1913 рр., як одне з небагатьох зображень, яке було представлено художником для друку у каталозі. Автор малював і інших представників Олицької гілки родини: наприклад, дружину Пелагею (1888 р.), сина Кароля (1910 р.), Мацея (1914). Портрет Фердинанда Радзивілла був дуже важливий для родини. Відома фотографія Януша Радзивілла, сина Пелегеї та Фердинанда, який у віці 86 років сфотографований на фоні портрету свого батька.

Колись я вивчала підписи цього художника, він має кілька варіантів написання свого імені. На превеликий жаль, не маю детальної копії авторського підпису з Варшавської картини, тому не можу стверджувати про ідентичність луцького та варшавського портретів. Але портрет Фердинанда Радзивілла з приватної колекції має подібний підпис, як і Луцький варіант. Відомо, що модні автори того часу,  а Леопольд Горовіц був серед їх числа, часто на замовлення робили кілька копій картин (можу це зазначити на прикладі іншої роботи цього автора «Портрет Ізабелли Потоцької», нам відомо три практично однакові варіанти цього портрету.  Два дійшли до нас, один не зберігся).

Леопольд Горовіц любив робити підпис із виділенням заголовних літер «HLorowitz» або «LHorowitz (вони часто були написані разом), це був рукописний шрифт із невеликим нахилом (літера «H» перекреслена літерою «L», вони переплетені), малі літери «t» і «z» також ніби з’єднані між собою, часто поруч з підписом він ставив датування картини. Підпис найчастіше був зроблений по кутах картини червоною фарбою (вона ще називалась англійською).

Ось така історія цього портрету. Сподіваємось, що подальші дослідження та порівняння дадуть змогу або підтвердити, або спростувати авторство Леопольда Горовіца на Луцькій картині, можливо, що це авторська копія або копія його майстерні.  Про інший портрет угорського майстра із зображенням Леонтини Габріели ур. Кларі-Альдрінген Радзивілл (матері Фердинанда Радзивілла), який є в експозиції Луцького музею напишемо окремо, це теж цікава історія.

Для уточнення зображеного Фердинанда Фредеріка Радзивілла додаємо кілька його портретів:

 

Леопольд Горовіц. Портрет Фердинанда Радзивілла, 1911 рік. Полотно, олія 86х70. Приватна колекція. (фотографія надана Muzeum w Nieborowie i Arkadii)

 

Збільшена деталь з портрету

 

Леопольд Горовіц. Портрет старшого чоловіка, 90-ті рр. ХІХ ст. Полотно, олія 45 x 36 см. Національний музей Польщі, Варшава (інв. 129043 MNW)

 

Невідомий художник (копія з роботи Леопольда Горовця). Портрет чоловіка. Польща, полотно, олія. Художній  музей м. Луцька (відділ ВКМ). Походить з Олицького палацу

 

Підпис автора та надписи на Луцькій картині

 

Януш Радзивілл на фоні портрету свого батька. 60-ті рр. ХХ ст.

 

Фотографія з виставки «Сувеніри минувшини 1796-1945. Берлінська лінія Радзивіллів» 2018 рік (фотографія надана Muzeum w Nieborowie i Arkadii)

 

Фотографія Ф. Радзивілла авторства Nicola Perscheid. Надруковано «Berliner Illustrirte Zeitung» № 40 за 1914 рік

 

Літографія Станіслава Лентца. Портрет Фердинанда Радзивілла, 1919 р. Національний музей Польщі, Варшава (інв. 99783/17 MNW)

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ЛОБКО, кандидатка історичних наук (м.Київ)

Коментарі