Луцькі депутати вирішать, чи розширювати права громади

На останній сесії нинішньої каденції Луцької міськради депутати спробують упорядкувати питання подання місцевої ініціативи та проведення громадських слухань.

Про це йшла мова 22 жовтня під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Власне на сесії, що відбудеться 28 жовтня, обранці громади розглянуть проект рішення «Про внесення змін до статуту територіальної громади міста Луцька».

Як зауважив автор документу, депутат Андрій Осіпов (група «Новий Луцьк»), упродовж усієї каденції «регламентна» комісія, до якої він входить, послідовно відстоювала права територіальної громади щодо здійснення прямої демократії.

Одним із успіхів комісії Осіпов назвав упровадження такого інструменту як електронна петиція і висловив сподівання, що він повноцінно запрацює.

«Наша комісія досягла чимало, утім слід врегулювати ще дві важливі процедури. Йдеться про питання місцевої ініціативи, тобто права громадян безпосередньо вносити проекти рішень на розгляд Луцької міської ради, а також слід відрегулювати питання проведення громадських слухань, адже в статуті міста Луцька ці питання врегульовані невдало», – пояснив голова депутатської групи «Новий Луцьк».

«Процедури насправді прості. Сподіваюся, депутати виявляться досить розважливими, аби прийняті ці зміни. І якщо раніше лунали закиди, що ми це робимо під вибори, то очевидно, що це не так. Адже вибори – 25 жовтня, а сесія міської ради – 28 жовтня», – наголосив депутат.

Як йдеться у проекті рішення, місцева ініціатива – це викладена в письмовій формі пропозиція про розгляд міською радою чи її виконавчим комітетом проекту рішення з питань, віднесених до її повноважень. Для ініціювання розгляду у міській раді чи її виконавчому комітеті проекту рішення члени територіальної громади подають письмову заяву із пропозиціями до ухвалення рішень. Власне, це і є місцева ініціатива.

Така заява повинна бути підписана не менш як 30 лучанами із зазначенням їх прізвищ, імен та по батькові, адрес постійного проживання; контактних номерів телефонів та електронних пошт (якщо є). Про надходження місцевої ініціативи в обов’язковому порядку сповіщаються депутати міської ради. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі