Додати фарби в минуле. Вінтажні кольоровані фото Волині

Додати фарби в минуле. Вінтажні кольоровані фото Волині Фото: колаж Олександра Котиса

Старі фотографії – це надзвичайно цінний і пізнавальний ресурс та джерело знань для істориків, краєзнавців і просто всіх тих, хто цікавиться минувшиною. З кожним роком все більше публікується ніколи раніше не бачених світлин. Неабиякий інтерес у всіх викликають старі фотографії знайомих або відомих місць, особливо ті, на яких ми можемо бачити зниклі або до непізнаваності змінені будівлі чи ландшафти.

Час і історія були невблаганними і до багатьох волинських пам’яток. На жаль, серед них є такі, яких ми вже ніколи не побачимо на власні очі. Але старі фотографії, збережені і викладені кимось в мережу, дають цю дійсно унікальну можливість уявно повернутися у минуле. Роздивляючись такі фотографії, ми краще пізнаємо історію свого краю, дізнаємося про імена земляків, захоплюємося сценами з життя наших предків.

Більшість з цих фотографій – звісно, чорно-білі. Багато чого цікавого і вражаючого зникло, так ніколи і не будучи відтвореним на кольоровому фото. Але завдяки кольорованим світлинам ми можемо хоча б приблизно уявити, яким би ми побачили наше минуле на власні очі.

Всі фото розмальовані вручну в редакторі Paint.NET.

Подаємо одне фото у двох варіантах, всі інші нижче – лише кольоровані. Вертикальна лінія рухома:

 

 

Вид зі ставу на замок Чарторийських у Клевані.
Замок, зведений у XV ст., неодноразово перебудувався. У ХІХ і ХХ століттях використовувався для потреб різних закладів. Наприкінці ХХ століття був остаточно спустошений і частково знищений пожежею. На фото міжвоєнного періоду видно став, який сьогодні осушений.

 

Миколаївська церква у Люб’язі. Дерев’яна церква, побудована у XVIII ст. У свій час храм уник синодальної російської перебудови і зберіг свої готичні риси, але не зберігся до нашого часу. Фото 1929 року.

 

 Велика синагога у Любомлі. Зведена на початку XVI століття у стилі ренесансу. Одна з найстаріших синагог на українських землях. Повністю зруйнована у 1947 році. Фото 1930 року.

 

Костел святого Аргентінуса у Цумані. Побудований у 1936 році останнім олицьким ординатом Янушем Радзивіллом. Костел, зведений у формах романських базилік Італії з домінуючою над ним кампанілою. Після війни була розібрана дзвіниця, а костел перебудований під будинок культури. Фото 1936 року.

 

Палац Красицьких у Великій Глуші. Палац, що нагадував італійську віллу в стилі класицизму був побудований у середині XIX ст. Едвардом Красіцьким. Розібраний після ІІ світової війни. Фото 1929 року.

 

Костел святого Івана Євангеліста у Любешові. Костел монастиря піярів, побудований у 1762 році, був одним з найбільших храмів на Поліссі. Зруйнований вибухівкою у 1969 році. Фото міжвоєнного періоду.

 

Троїцький костел у Боремлі. Побудований у 1782 р. Францішеком Чацьким. Повністю зруйнований у 1955 році. Фото міжвоєнного періоду.

 

Вид на Преображенську церкву у Локачах. Барокова уніатська церква була побудована у 1760 році і розібрана у 70-их роках ХХ ст. Фото початку ХХ століття.

 

Колегіальний Троїцький костел в Олиці. Зведений у 1635-1640 рр. коштом Альбрехта Станіслава Радзивілла. Вважався найвеличнішим волинським костелом. Після другої світової війни був зачинений і спустошений, втративши одну вежу і внутрішнє убранство. Зараз у костелі ведуться реставраційні роботи. Фото міжвоєнного періоду.

 

Ринок у Вишнівці. Характерна дерев’яна забудова середмістя не збереглася до нашого часу. Костел св. Архангела Михаїла, зведений у 1645 році, був висаджений у повітря у 1960-их роках. Фото 1925 року.

 

Любомльска брама у Мацеєві. Міська брама у Мацеєві, що тепер носить назву Луків, була зведена у першій половині XVIII ст. при в’їзді до містечка та знаходилася між церквою та костелом. Розібрана після ІІ світової війни. Фото 1930-х.

 

Апсида костелу святого Станіслава у Ковелі. Це одна з найбільших втрачених неоготичних споруд в Україні, яка була також і найбільшим костелом Луцької римо-католицької єпархії. Храм був побудований у 1922-38 роках архітекторами Стефаном Шиллером і Вєславом Кононовичем, одночасно міг вмістити 8 тисяч парафіян. Довжина храму становила понад 60 м, а головна вежа сягала 72 м в висоту. Храм був пошкоджений під час воєнних дій у 1944 році та повністю розібраний відразу після війни. Фото 30-их років ХХ ст.

 

Залізничний вокзал у Ковелі. Побудований у стилі модерн у 1907 р. архітектором Олександром Вербицьким. Вокзал був повністю зруйнований наприкінці ІІ світової війни. Фото часів І світової війни.

 

Середмістя Кременця. Історична дерев’яна забудова кременецького середмістя, яка притягувала сюди чисельних туристів та художників майже повністю була знищена пожежами в роки ІІ світової війни. Фото міжвоєнного періоду.

 

Синагога в Олиці. Дерев’яна синагога була зведена у єврейському кварталі містечка у ХІХ столітті на місці більш давньої божниці. Споруда не збереглася до нашого часу, місце синагоги забудоване житловими будинками. Фото 1912 року.

 

Кенаса в Луцьку. Караїмський храм був зведений у XVIII столітті. Протягом свого існування кенаса декілька разів горіла і перебудовувалася, але остаточно була знищена пожежею у 1972 році. Фото міжвоєнного періоду

 

Садиба Зайковського в Луцьку. Побудована у XVIII столітті, є до цього часу одним з небагатьох зразків такого архітектурного стилю в місті. У зміненому вигляді сьогодні знаходиться на початку вул. Ярощука. Фото міжвоєнного періоду

 

Вид зі Стиру на монастир бригідок в Луцьку. Луцький краєвид з в’язницею, яка містилася у мурах монастиря, та широким Стиром.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Роман ПАВЛЮК

Коментарі