Ванда Лучицька – найгарніша акторка Волині

Ванда Лучицька – найгарніша акторка Волині
  1. Новина відноситься до:

В 1930-х роках луцька акторка Ванда Лучицька входила в трійку найсимпатичніших жінок Волині, за оцінкою модних журналів. Інші дві красуні^ акторка Ядвіга Оконська з Рівного та ковельчанка Феліція Обрусєвич. Хто вона, луцька красуня, і як склалась її доля в подальшому?

Ванда Лучицька народилася 2 липня 1907 року в містечку Юзефувів Люблінський.

Акторську освіту здобувала в Державній драматичній школі при Варшавській консерваторії. Дебют її як акторки відбувся в театрі міста Торунь у 1932 році.

Потім Ванда переїздить до Луцька, де працює кілька років у Волинському театрі. З цього періоду її кар’єри є дуже багато світлин, які зберігаються в Національному цифровому архіві Польщі. З волинськими акторами Ванда багато гастролювала не лише по Волині, а й по інших воєводствах Польщі.

За своє життя Ванда тісно співпрацювала з трупами театрів міст Лодзі, Варшави та Любліна.

Після Другої світової війни вона переїздить до Польщі, де починає працювати в Театрі польського війська в місті Любліні.

Виступала в спектаклях польського «Театру телебачення» в 1954-1984 роках.

Ванда активно знімалась в кіно, в її доробку близько п’ятдесяти художніх фільмів. Здебільшого це були епізодичні ролі, проте вони були яскраві й добре запам’ятовувались глядачам завдяки акторському таланту Лучицької.

 

З приватної біографії акторки відомо, що вона була одружена. Її чоловіком був знаний режисер Нового, Драматичного та пізніше Народного театру в Варшаві – Маріан Меллєр. В подружжя народився єдиний син, який пішов слідом батька і зараз також працює режисером.

Померла 3 липня 1996 року в місті Сколімув-Констанцін. Похована на цвинтарі в Варшаві.

За життя Ванда Лучицька отримала багато нагород, відзнак, як за акторську так і громадську діяльність.

Про Лучицьку писав професор Олександ Яцкевич: «Вона найбільш «людська» актриса».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі