11 нових майданчиків – для луцьких дітлахів 

  1. Новина відноситься до:

За 4 роки, відколи Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» розпочав реалізовувати програму «Зробимо Луцьк європейським містом»,в місті з’явилося більше трьох десятків дитячих майданчиків. Лише у 2015-му в 11 луцьких дворах безкоштовно облаштували комплексне ігрове обладнання. Ще три майданчики в місті з’являться на умовах співфінансування з мешканцями, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Як розповів виконавчий директор Фонду Ігоря Палиці Орест Маховський, з 2012 року у місті облаштували уже 32 дитячі майданчики.
Цьогоріч до Фонду надійшло більше 40 заяв від лучан, які просили встановити майданчики в своїх дворах. Відтак, працівникам довелося чимало попрацювати, аби обрати, де встановлювати майданчики.

Зі слів Ореста Маховського, враховувалося декілька факторів: вивчали наскільки потребує двір такого обладнання, чи багато дітей мешкає в цих дворах, чи готові території до встановлення ігрового обладнання. У 2015 році вже встановили безкоштовно 11 майданчиків, а ще в частині оновили окремі елементи (лавки, гойдалки).

 

Так, нові майданчики вже функціонують за адресами: проспект Соборності, 38А, 33, вулиця Коперника, 34, проспект Волі, 29, проспект Відродження 41, 41А, вулиця Гріна, 2, вулиці Львівська, 63 і Даньшина, 2 – 8, 10, Щусєва, 2, 4 та Мазепи, 8 – 9, 10, вулиця Сагайдачного, 5, проспект Відродження, 2, 4 – 9, 10, вулиця Воїнів-Інтернаціоналістів, 1, та Кравчука, 9, Сухомлинського, 4А.

Окрім того, три майданчики, які ще в місті планують встановити, з’являться уже за новою концепцією співпраці. Тепер Фонд працюватиме з лучанами на умовах співфінансування. Бо практика підказує, що ті речі, які дістаються безкоштовно, люди не завжди цінують. Натомість за тим, за що заплатили з власної кишені, слідкують краще. Відтак, лучанам пропонуватимуть вкласти частину своїх коштів для встановлення майданчиків: від 20 до 50%. Розмір співфінаснування залежатиме від платоспроможності лучан.

 

Зауважимо, у 2015 році Фонд Ігоря Палиці оголосив конкурс на облаштування 26 майданчиків StreetWorkout. Відтак, коли вирішували, де облаштовувати дитячі майданчики, враховували й те, де буде встановлене спортивне обладнання, аби якнайбільше міських дворів охопити програмою.

Під час відкриття майданчиків на вулицях Мазепи та Сагайдачного Фонд Ігоря Палиці влаштував дітям справжнісіньке свято з аніматорами, веселими іграми. Орест Маховський від імені засновника Фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці та голови правління Фонду Олександра Товстенюка побажав дітям тренуватися щодня і ставати сильнішими, а батькам – радіти успіхам їх дітей.

 

«Наша команда бажає вам мирною неба над головою, дитячих усмішок, доброго здоров’я і сил займатися спортом. Використовуйте все те, що передано вам. Цей об’єкт реалізований в рамках програми «Зробимо Луцьк європейським містом», згідно з яким в мікрорайонах нашого міста ми облаштовуємо спортивні і дитячі майданчики, стадіони, басейни та інші об’єкти. Це допомагає залучити наших дітей до фізичної культури, спорту, активного відпочинку. Фонд уже 5-й рік реалізує проекти і ми надалі плануємо. Ми це робили в попередні роки, робимо зараз і будемо робити надалі з вашою допомогою. Спільно ми зробимо наше місто комфортним, зручним європейським», - наголосив він.

 

Ініціатором звернення до Фонду від лучан, які мешкають за адресами вулиця Щусєва, 2, 4 – вулиця Мазепи, 8, 9, 10, стала Галина Драгуля. Вона розповіла, що зверталися з проханням влаштувати дітям містечко ще торік, а цьогоріч поновили заявку.

«Тут колись було старе обладнання, але його вже давно розікрали на металобрухт. Я живу тут 30 років, і жодного майданчика більше тут не було. А дітей дуже багато і у нас, і у сусідніх дворах. Дуже дякуємо. Будемо це берегти. Я сама ходжу, пояснюю, щоб не нищили, адже це ж для дітей зробили. Це ж великі гроші. Ігор Палиця міг допомогти і солдатам, і на інші потреби дати гроші, але цього разу вирішив допомогти дітям», - каже жінка.

 

30 років довелося чекати дитячого майданчика й у іншому дворі на вулиці Сагайдачного, 5 та по проспекту Відродження, 2, 4 – 9,10 розповідає лучанка Тетяна Сивоха. Каже, просили збудувати майданчик в цьому дворі ще коли були модними п’ятирічки. Так, чекали від п’ятирічки до п’ятирічки. Потім вже щороку обіцяли, що включать до бюджету видатки, але досі нічого не було. За цей час довелося відвойовувати цю територію і у ділків, які хотіли заставити двір гаражами.

«Ми приїхали сюди, коли моєму синові було 3 роки, а тепер онукові вже 5. Тут донедавна були тільки гаражі і дерева, а більше нічого. Діти стрибали як «мауглі» або по гаражах, або по деревах. Батьки самотужки щось робили: колеса вкопували, пісок привозили – та й усе. У нашому дворі - дуже багато діток. Я порахувала, що тільки в першому і другому під’їздах діток, які живуть і приходять до бабусь, - 15. Поруч теж занедбані двори, і звідти до нас дітки приходять. А дитячий сміх – це ж радість. Навіть на лавці поруч посидіти і від дітей енергетики набратися – дорого вартує», - каже жінка.

 

А ось від непроханих гостей, які хочуть розпивати на лавках спиртні напої, переконують лучани, захищатимуть всі разом. Вже двічі доводилося викликати патрульну службу, які проганяли п’яничок. Може, кажуть, це навчить таких «відпочивальників» обходити двір стороною.

До слова, Тетяна Сивоха каже, що вже лучани вирішили створити ОСББ, бо роботою комунальників геть незадоволені. Навіть готувати площу для встановлення майданчика довелося самотужки.

«Все ми самі робили: дерева обрізали, фарбували. А в ЖКП, якому по 125 гривень платить кожна квартира, ми попросили єдине: зрізати дерево. Вони й цього не зробили. В дворі не прибирається, в під’їзді - теж. Кому і за що ми платимо. Зараз наші документи про створення ОСББ на розгляді. Ми хочемо, щоб наш будинок був зразково-показовий, бо ж це для себе», - пояснює жінка.

 

До слова, у вересні Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Асоціація ОСББ «Лучани» підписали договір, згідно з умовами якого на базі Офісів розвитку кварталів представникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста надаватимуть кваліфіковану допомогу (юридичну, фінансову, консультативну), а також допомагатимуть лучанам створювати ОСББ у своїх багатоповерхівках.

Варто зауважити, що Фонд «Новий Луцьк» бере на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією ОСББ. В Офісах, як показала практика і обіцяють представники Фонду, усім охочим нададуть консультації щодо створення ОСББ, проведуть відповідне навчання, а також допоможуть у виборі підрядників для виконання ремонтних робіт. Також Фонд готовий працювати з ОСББ на умовах співфінансування.

Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: Фонд створив револьверний фонд, з якого надаватиметься фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів. Так, при створені об’єднань часто перші місяці має місце касовий розрив: треба сплатити частину коштів наперед, хоч мешканці ще не зібрали гроші. Однак відтепер новостворені ОСББ можуть взяти на певний період поворотні кошти, на які не будуть нараховуватися відсотки, адже це - не кредит. Такий механізм, до слова, запроваджується вперше в Україні і нині в нашій державі він не має аналогів.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі