Лучан запрошують на відкриття оновленого зоопарку

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Після тривалої реконструкції відкривається оновлений міський зоопарк. Лучан та гостей міста запрошують на новосілля його мешканців.

Офіційне відкриття найбільшого в Луцьку природно-просвітницького об’єкта розпочнеться в неділю, 18 жовтня, об11:00, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Про всі нюанси реалізації масштабного заходу розповів напередодні відкриття зоопарку координатор проекту Олександр Ковальський.

«Робота над проектом розпочалась ще 2010 року. Ми мали багато зустрічей із партнерами з польських міст Замость та Жешув, звертаючи увагу на практичні моменти втілення проекту. Основні консультації проводили з колегами із Замостя, тому що в них є великий досвід, їхнє місто володіє гарно розвиненим зоопарком, і в рамках нашого проекту вони там теж добудовували вольєр.

Спершу планувалось у Луцьку створити, як мінімум, лев’яче та ведмеже містечка, провести невеликий загальний благоустрій. Однак в ході подій відбулися суттєві зміни. Повінь 2013 року, під час якої затопило вольєри з тваринами, змусила внести доповнення в нову проектну документацію, наприклад, змінити матеріали на водостійкі, підняти рівень вольєрів та місць вигулу тварин», - розповів він.

Зі слів Олександра Ковальського, інфляція в країні посприяла тому, що передбачена Євросоюзом сума в євро значно зросла в гривневому еквіваленті, тож вартість будівництва здешевшала, отож була змого вдвічі більше зробити таких речей, що й не планувались. Зокрема, забезпечили додаткове освітлення, електрифікацію, каналізування, водопостачання, додаткове огородження, встановлення камер безпеки.

«З’явились нові вольєри й доріжки на території зоопарку, відбудовано мости, укріплено набережну біля ведмежого містечка, поставлено ще одну огорожу біля ставків тощо. Претензій до забудовника нема, наші партнери, які приїздили з Польщі, були приємно вражені, як підприємство виконує роботи», - розповів координатор проекту.

«Звичайно, звучала й здорова критика, і висловлені зауваження ми врахували, адже наші колеги мають більше досвіду у цій справі. За переконанням всіх учасників процесу, це - найскладніша ініціатива, яку доводилось втілювати за європейські кошти останніми роками. В ході реалізації проекту виникало чимало труднощів, зокрема в питанні фінансування. Наприклад, ми чекали на другий транш після подання звітних документів майже 5 місяців. А в бюджеті грошей не було, щоб вчасно добудувати об’єкт. Через додаткові роботи графік виконання робіт змістився на 2 тижні. Були й технічні нюанси, адже каналізації в зоопарку взагалі не існувало, як і нормального туалету, тому мусили прокладати мережі та влаштувати елементарні людські умови для працівників й гостей», - зазначив Олександр Ковальський.

Проблема постала з переселенням ведмедів на час будівництва, не знайшлось їм інших вольєрів. Тому ведмежатник споруджували частинами: спершу два вольєри з територією вигулу та басейном, і як туди перемістили тварин, з’явилась змога знести старі приміщення та почати нову будову.

«Фактично, роботи йшли по-сусідству з ведмедями, і, на мою думку, за цей час будівельники й звірі стали добрими друзями. Зважаючи на пройдений шлях, ми дуже задоволені результатом. Завдяки економії коштів, ми використаємо залишок фінансів на створення інформаційно-туристичної інфраструктури в Луцьку», - зазначає він.

Олександр Ковальський розповів і про подальші плани та ініціативи, до яких запропонують приєднатися партнерам.

«Якщо польські партнери погодять наші ініціативи, то встановимо у місті вказівники, електронні інфомати для гостей, світлові пілони, а в зоопарку хочемо встановити скульптури тварин у повен зріст для незрячих людей. Дякуємо керівництву зоопарку, а саме пані Людмилі Денисенко, за відповідальність у вирішенні нагальних поточних питань. Надалі там доведеться збільшувати штат і фінансування, аби утримувати такі серйозні споруди. Дехто докоряє, що такі серйозні кошти витрачені на реконструкцію зоопарку, коли в країні криза. Але суть в тому, що ми або використали б їх саме на його оновлення, або взагалі вони нам не надійшли б, - каже координатор проекту.

З його слів, формально крапку в реалізації проекту поставлять 16 грудня цього року, коли буде закінчено оформлення всіх офіційних паперів. Та оскільки, як кажуть, головні "польові роботи" завершено, і представники фауни уже обживають свої міські оселі, то відвідувачів запрошують на новосілля зараз – при гарній жовтневій погоді подивитись, оцінити, порадіти і, може, навіть подати свої ідеї щодо майбутнього розвитку зоопарку.

Було б чудово знайти також ентузіастів, які надалі зголосились би надавати допомогу закладу. "Варто лучанам прийти, оглянути, наскільки змінилась територія, – запрошує Олександр Ковальський, – і більше любити природу, з повагою ставитись до неї».

Довідково.

Проект фінансується за рахунок коштів Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства.

Будівельні роботи та спорудження лев’ячого і ведмежого містечок виконало знане на Волині підприємство «Луцьксантехмонтаж №536» за кошти ЄС в рамках міжнародного проекту «Модернізації зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони у Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму», який реалізовується відповідно до програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна».


Нагадаємо, згідно з проектом, містечко для левів передбачає таке:

  • вольєр для лева;
  • вольєр для левиці;
  • два вольєри для прийому їжі;
  • оглядовий зал;
  • площа усього містечка 1250 метрів квадратних.

Згідно з проектом, містечко для ведмедів передбачає таке:

  • чотири вольєри;
  • чотири барлоги;
  • два відкритих вольєри для вигулу;
  • два басейни;
  • три оглядові тераси;
  • площа усього містечка 1736 метрів квадратних.
     

Благоустрій території передбачає:

  • нова дорога і тротуари у зоопарку;
  • розширення існуючих електричних мереж до 500 метрів;
  • освітлення за допомогою ліхтарів – 14 штук;
  • будівництво системи водопостачання, включаючи ремонт обладнання артезіанських свердловин – 1021 метр;
  • будівництво каналізації – 520 метрів;
  • кількість встановлених камер безпеки відеоспостереження – 10 штук;
  • велика інформаційна таблиця про програму і проект;
  • малі металеві таблиці – 40 штук;
  • інформаційна таблиця для відвідувачів про Луцький зоопарк – дві штуки.
     

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі