Майже у 4% протестованих бійців виявили гепатит С

  1. Новина відноситься до:

Відповідно до результатів першого всеукраїнського тестування учасників АТО на гепатит С, майже у 4% бійців результати тесту виявилися позитивними.

Всього ж під час першої кампанії, організованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні разом з партнерськими організаціями, на базі 68 госпіталів, військових частин, інших об’єктів у Києві та у 23-х областях України протестували 4 367 військовослужбовців ЗСУ, бійців Нацгвардії та МВС, повідомляють організатори.

Тестування супроводжувалося соціологічним дослідженням компанії «TNS», в якому взяло участь близько 3,5 тисяч з усіх протестованих бійців. В результаті були виявлені фактори ризику, що сприяють поширенню інфекції.

«Результат соціологічного дослідження компанії TNS свідчить про негативні тенденції щодо зростання показників інфікування на вірусний гепатит С. Зокрема, серед мобілізованих, які не були в зоні антитерористичної операції, кількість осіб з позитивним результатом становила 2,6%, у той же час серед бійців, які вже побували в АТО, цей показник становить вже 4,5%, а в тих, хто знаходяться на лікуванні, сягає 5%. Більшість бійців, які взяли участь у тестуванні засвідчили, що не піддавались серйозним медичним маніпуляціям: у 81% опитаних не було поранень, 92% зазначили, що їм не проводилося переливання крові, 98% не пересаджували органи або тканини, 92% не проводили стоматологічного лікування», - зазначила волонтер та координатор проектів ГО «Юридична Сотня» Ольга Ткаченко.

Фактор ризику становлять татуювання, пірсинг, контакт з чужою кров’ю при виникненні поранень або надання допомоги пораненим.

Сьогодні в Україні за бюджетні кошти лікування новітніми препаратами досі є недоступним. Ефективність лікування інтерферонами, що в обмеженій кількості закуповуються державою, не перевищує 50%, є довготривалим та супроводжується серйозними побічними ефектами. Але у поєднанні пегінтерферону з новітнім препаратом прямої дії «Софосбувіром» ефективність лікування сягає понад 90%, при цьому термін лікування скорочується до 3 місяців, а кількість побічних ефектів значно зменшується.

«За підтримки Альянсу сьогодні вже 172 хворих на ВГС в Україні, у т.ч. декілька учасників АТО, цілком безкоштовно отримують лікування сучасним препаратом – «Софосбувіром». Завдяки підтримці Міноборони та Нацгвардії, «ідентифікації» за результатами всеукраїнського тестування учасників АТО, фактично нової групи ризику, в нас з’явилися усі підстави аргументовано просити міжнародних донорів спрямувати декілька сотень курсів лікування аби врятувати життя наших захисників. Але держава, зі свого боку, має оперативно підготувати відповідну лікувальну базу, змінити застарілі лікувальні протоколи та перерозподілити супутні лікарські засоби. Це збереже життя сотень бійців та переконає їх батьків у тому, що держава дбає про своїх захисників», - прокоментував результати тестування його ініціатор Павло Скала, директор з політики та партнерства Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі