У людства лишилося 17 років для змін. Далі – кліматична катастрофа

У людства лишилося 17 років для змін. Далі – кліматична катастрофа

Міжнародна команда дослідників вирішила підрахувати, скільки років є у людства, щоб убезпечити себе від невідворотних змін клімату. Сімнадцять!

Середня глобальна температура Землі зараз приблизно на один градус перевищує значення середини XIX століття – так званого доіндустріального періоду. У 2015 році країни світу підписали Паризьку хартію, яка передбачає, що на планеті будуть обмежувати викиди парникових газів. За планом, завдяки цьому зростання температури через діяльність людини не перевищить два градуси Цельсія. Це вважається відносно безпечним порогом, при якому наслідки зміни клімату будуть не такими катастрофічними.

Хенк Дейкстра з Утрехтського університету і його колеги використали масштабні кліматичні моделі, щоб визначити «точку неповернення», після якої обмежити потепління Землі вже не вдасться. Виявилося, що якщо людство не почне вживати заходів з боротьби зі зміною клімату до 2035 року, то воно не зможе обмежити зростання глобальної середньої температури безпечними двома градусами Цельсія. Більш того, науковці стверджують, що шанс зупинити потепління на 1,5 градуса вже взагалі практично втрачено.

«Ми показали, що для дій в області захисту клімату є жорсткі дедлайни. Ми прийшли до висновку, що залишилося дуже мало часу до того моменту, коли цілі Паризької хартії стануть недосяжними навіть при різкому скороченні викидів», – стверджує Хенк Дейкстра.

За розрахунками авторів, якщо людство буде нарощувати частку поновлюваних джерел енергії на два відсотки в рік, то починати це робити треба до 2035 року. Тоді з ймовірністю 67% потепління вдасться зупинити всього на двох градусах. При цьому дослідники нагадують, що за останні 20 років частка поновлюваних джерел енергії в світі зросла з близької до нуля лише до 3,6%. Тобто мета в 2% на рік виглядає досить нереально.

Щоб з тією ж імовірністю обмежити зростання глобальної середньої температури на планеті до 1,5 градуси людству потрібно буде збільшувати частку такої енергії на 5% на рік з 2027 року. Відкласти дедлайни можна було би завдяки новітнім технологіям, наприклад, видаленню CO2 з атмосфери, але поки такі розробки існують тільки у вигляді прототипів.

На думку вчених, розуміння термінів, в які потрібно почати діяти, допоможе політикам прийняти необхідні рішення і вивести людство на безпечну кліматичну траєкторію. При цьому вони називають свої підрахунки оптимістичними, оскільки ті навіть не в повній мірі враховують вплив інших парникових газів, крім CO2.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі