Єдиноріг, зірки і кораблі: якими були перші навчальні книжки для дітей

Єдиноріг, зірки і кораблі: якими були перші навчальні книжки для дітей

Що читали діти кілька століть тому? Здається, лише абетку та релігійні проповіді. Це напевне робило їх дорослими і загартованими, тож хлопці рано переходили до серйозної літератури (якщо не помирали від сухот), а дівчата – до фортепіано і шиття. Так? Не зовсім. Дитячі енциклопедії були і в XVII, і в XVIII століттях. І були вони, як не дивно, красиві та ґендерно прогресивні.

Orbis Sensualium Pictus (1658)

 

Перший потужний та ілюстрований підручник для дітей створив Ян Амос Коменський – педагог і філософ чеського походження. Книга називалась Orbis Sensualium Pictus («Світ чуттєвих речей у картинках» або просто «Світ у картинках») і була видана у 1658 році в Нюрнберзі.

Це перше видання, в якому ілюстрація є повноцінною та невід’ємною частиною інформаційного блоку. Воістину революційний підхід, в основі якого елементарна правда: діти люблять картинки.

 

 

Коменський вважав, що навчатися повинні усі – хлопчики і дівчатка, малі та старші, багаті та бідні. У його книзі зібрана і систематизована інформація про увесь світ: тварин, рослин, людей, природні явища, матеріали. «Світ у картинках» був перекладений десятками мов та використовувався як підручник до ХІХ століття. До речі, це було одне з улюблених дитячих видань Гете.

Погортати англомовну версію видання можна тут.

Elementarwerk (1774)

 

Наступною фундаментальною енциклопедією для дітей стала «Elementarwerk» («Elementary Book») німецького педагога Йоганна Базедова. Найцікавіше у цій праці — ілюстративні таблиці про усілякі людські заняття та діяльності: від ігор та одягу до астрономії і суднобудування.

 

 

Зображення до книги створив майстер гравюри на міді Даніель Ходовецький. Він зробив картинки настільки реалістичними і чарівними, що відірватися було неможливо. Базедов навіть забороняв читачам переглядати більше однієї таблиці на день, аби юні голови не перенавантажуватись від такого скарбу.

Завантажити красу можна за посиланням.

Bilderbük fur Kinder (1792-1830)

 

Якщо «Elementarwerk» була зосереджена на людині та її діяльності, то невичерпним джерелом інформації про світ навколо стала «Книжка-картинка Бертуха» (Bilderbuch für Kinder). Її повна назва звучить приблизно так: «Книжка-картинка для дітей, яка у найприємніший спосіб розповідає про тварин, рослини, квіти, фрукти, мінерали, костюми та інші пізнавальні предмети зі світу природи, мистецтва та наук; уся інформація зібрана та науково роз’яснена відповідно до інтелектуальних можливостей дитини Ф. Дж. Бертухом».

 

 

Ця диво-енциклопедія складається з 12 томів, які видавалися поступово з 1792 по 1830 роки. Шість тисяч повноколірних гравюр зачаровували читачів, адже йшлося знання усіх епох, викладені у картинках. Зрештою і сьогодні переглядати ілюстрації цього видання — суцільне задоволення.

Дивитись оцифровану версію «Книжки-картинки» і надихатись можна тут.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі