«Хроніки» рекомендують: дівчачі книжки для осінніх вечорів

«Хроніки» рекомендують: дівчачі книжки для осінніх вечорів

Після літа більшість дорослих і малих читачів з охотою беруться до книжок. Добре, що української дитячої різножанрової літератури видано на всі смаки. «Хроніки» рекомендують найкращі дівчачі книжки для осінніх вечорів під теплою ковдрою.

 

ОКСАНА КАРАВАНСЬКА. СТИЛЬНА КНИЖКА ДЛЯ ПАНЯНКИ. – ЛЬВІВ:  ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА, 2015

Питання моди і стилю, як вдягатися і під що носити вишиванку вочевидь хвилюють не тільки юних дівчат, для яких відомий модельєр Оксана Караванська написала цю «стильну» книжку. Це і короткий ілюстрований довідник із історії моди, і порадник на вічно проблемну тему вираження індивідуальності через одяг, і збірка корисних підказок – що вдягти, щоб справити враження на дорослих/коханих/ровесників, і збірка анекдотів із дитинства львівської дизайнерки. (Що й казати, це фактично настільна книжка для дівчаток молодшого підліткового віку!)

 

МАР’ЯНА КНЯЗЕВИЧ. ШУСТРИК. – ЛЬВІВ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015

Одна з найкращих книжок цьогорічного Форуму видавців у Львові за версією журі. Це повчальна казка про лисячу родину й маленьке жваве лисяче дитинча, чиє ім’я промовляє саме за себе – Шустрик. Книжка поповнює колекцію мудрих лисячих історій, де вже є і «швед» Людвіґ Хитрий Яна Улофа Екгольма, і «українець» Вертихвіст Валентини Вздульської. Багаті й зворушливі ілюстрації Івана Сулими, великий формат видання – таку книжку не гріх подарувати тому, хто робить перші спроби самостійного читання.

 

ІРИНА НЕГОВАН. ЯСКРАВИЙ ЩОДЕННИК. – КИЇВ: YADNEVNIK, 2015

Відразу попереджаємо: щоденник – річ недешева. Надто ж коли він містить у собі стільки всіляких завдань, розвивалок, розмальовок, місць «на подумати» і навіть поґуґлити. Придумала й намалювала «Яскравий щоденник» мама двох дітлахів Ірина Негован із Києва. Щоденник – у тому сенсі, в якому дорослі ведуть щоденні записи про свої почуття й переживання, прожиті за день. Оскільки далеко не всі дітлахи вміють писати й читати, художниця запропонувала їм намалювати свій день, зробити мальовані нотатки про найважливіше – що було смачненького сьогодні, яке нове слово почули, що думали, які геніальні ідеї прийшли. Заповнювати щоденник радять із батьками – одна з можливостей провести разом час.

 

ТЕТЯНА КОРНІЄНКО. НЕДОТОРКА. – КИЇВ: ЧАС МАЙСТРІВ, 2015

Останні кілька років в українській літературі помітно побільшало прози для підлітків. Левова частка цих текстів – проблемні, автори намагаються говорити з «майже дорослими» читачами їхньою мовою про те, що їх хвилює. Повість Тетяни Корнієнко «Недоторка» – про сучасну дівчину, в якої «пунктик» на чистоті. Навколо цього трохи, сказати б, смішного факту закручено сюжетну лінію, на яку наростає і закоханість, і стосунки з однолітками й батьками. «Присмачено» цей дівчачий щоденник стильними й справді молодіжними двоколірними ілюстраціями київської художниці Віолетти Борігард. У чомусь нагадує популярні дівчачі журнали – чудовий прийом, щоб зацікавити тих, кого найскладніше зацікавити читанням.

 

ДЗВІНКА МАТІЯШ. МАРТА З ВУЛИЦІ СВЯТОГО МИКОЛАЯ. – ЛЬВІВ: ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА, 2015

Це друга підліткова книжка Дзвінки Матіяш, авторки з напрочуд відданою дорослою читацькою аудиторією. На відміну від гротескних і трохи штучних персонажів «Дня сніговика», юній художниці Марті віриш десь так сторінки з 50-ї, відколи починаються проблеми, сумніви, гризоти й дурощі звичайної дівчини в перехідному віці. Мама вагітніє – Марта не хоче змін у своїй сім’ї і своєму житті, улюблений учитель закохується – Марта ревнує, подруга приїжджає з літньої мандрівки й весь час торочить про свою симпатію – Марта дратується. Попри це, світ навколо дівчини все одно лишається дещо ідеалізованим, герої-порадники – мудрі й розважливі, та й сама вона в підсумку дорослішає і стає не по роках мудрою особою. Утім шанувальники письменниці вочевидь за мудрість і люблять її тексти.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі