Іван Піддубний: історія українського богатиря

Джерело: Gazeta.ua

Славетний український богатир, шестиразовий чемпіон світу з боротьби Іван Піддубний помер 8 серпня 1949 року у Єйську Краснодарського краю. Великий патріот України трохи не дожив до 78-річчя.

На початку минулого століття Іван Піддубний отримав велике світове визнання. Європейська преса нагородила його почесним званням "чемпіон чемпіонів" і "король чемпіонів". Він клав на лопатки трьох чемпіонів світу, декількох чемпіонів Європи і десятки чемпіонів окремих країн світу.

Останні роки життя козацький нащадок провів у злиднях, усіма забутий. В його спальні знайшли незакінчений лист, адресований тодішньому заступнику голови Ради Міністрів СРСР Ворошилову: "Клименте Єфремовичу, мені 78 років. Згадайте мої заслуги перед країною. Ви самі називали мене національним героєм, а тепер забули. Прошу одного: закріпіть мене до їдальні військової частини, щоб я хоч інколи їв гаряче".

Незадовго до смерті казав своєму лікареві-українцеві: "Це ж коли, мабуть, помру, то вкрадуть "кацапи" в мене Піддубного, а скажуть, що був "Поддубний". Хіба ні?"

У 30-х роках минулого століття Івана Максимовича вже намагалися "вкрасти". Його прізвище записали "Поддубный", а в графі національність – "русский", як і велося тоді на Кубані. Жодні протести не допомогли. Тоді Піддубний попросив краєзнавця Гнатенка і той виправив у паспорті "о" на "і", "русский" закреслив і згори написав "українець". Згодом про це хтось доніс у НКВД. В тюрмі його катували електропаяльником. Звільнили лише під тиском зарубіжної спортивної громадськості.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі