Бурштинове питання на Волині так і не вирішили

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

КП «Бурштин Волині» усе ж не створили. Питання не набрало необхідної кількості голосів, тому бурштинове питання залишилося невирішеним.

Відповідний проект рішення депутати обговорювали під час четвертого пленарного засідання Волинської обласної ради у четвер, 8 жовтня, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, на Маневиччині активізувалися бурштинокопачі, здебільшого, приїжджали копати бурштин жителі інших областей.

Декілька десятків жителів сіл Вовчецьк, Гута Лісівська, Костюхнівка, Лісове Маневицького району приїхали напередодні сесії обласної ради до Луцька, аби донести власне бачення вирішення бурштинової лихоманки. Вони пропонували на місцях створити товариства з обмеженою відповідальністю, аби місцеві могли легально копати. Крім того, волиняни погодилися, що їм для цього будуть потрібні інвестори.

Автором проекту рішення про створення КП «Бурштин Волині» є депутат Олександр Свирида. Так, з його слів, згаданий проект рішення – це спроба дати можливість це питання розвинути.

Як розповів Свирида, згаданим проектом рішення поєднуються інтереси держави, місцевих громад, власників паїв та видобувачів. У районах можна було б створити дочірні підприємства, аби дати можливість громадам розвивати цей бізнес.

Згадане комунальне підприємство змогло б, запевнив депутат, отримати ліцензію.

Депутат Богдан Дівнич запитав, яким чином оформлюватимуться відносини з державою в плані бурштиновидобутку в лісах.

Зі слів Олександра Свириди, комунальне підприємство не бере ліс і земельні ділянки у власність, а користується надрами. Підприємство буде змушене укладати угоди на користування землею на видобуток бурштину і рекультивацію з власниками (державою, громадою, власниками паїв).

Цікавило депутатів і питання збуту бурштину, адже ринку бурштину немає. Та Олександр Свирида вважає, що створення комунального підприємства стане поштовхом до створення ринку бурштину.

Зрештою, КП «Бурштин Волині» вирішили не створювати «з нуля», а перейменувати недіюче КП «Дирекція з підготовки будівництва та введення в експлуатацію аеропорту «Луцьк». 

Та не всі депутати були в захваті від цього проекту рішення. Депутат Віктор Прокопчук вважає, що створювати комунальне підприємство нині – це фікція і треба почекати до прийняття закону.

Депутат Микола Давидюк цікавився, чому місцевих людей не поінформували про те, хто копатиме біля їх осель бурштин. Натомість Олександр Свирида переконує, що місцеві жителі можуть укладати договори з комунальним підприємством на видобуток.

Микола Давидюк такий оптимізм не поділяє: законодавчої бази нині немає, - сказав він і навів аналогію з ДП «Укрбурштин», яке було під загрозою банкрутства.

Зауважимо, під час вранішньої зустрічі з представниками Маневиччини той же Микола Давидюк пропонував волинянам співпрацювати з КП «Бурштин Волині» і просив почекати до прийняття закону про бурштин. Натомість за декілька годин він уже просив послухати громадян, які приїхали на сесійне засідання і не підтримував у виступі створення КП «Бурштин Волині».

Просили слова і волиняни, які приїхали до облради. Зокрема, і самооборонівець Андрій Хведчак. На що голова облради Валентин Вітер зауважив: «Ми не говоримо про роздачу землі. І цей чоловік не є представником громади Маневицького району».

На це Андрій Хведчак демонстрував паспорт, що, мовляв, його дружина – місцева жителька. Та слова таки йому не надали.

Зрештою, депутати не підтримали проект рішення через відсутність необхідної кількості голосів.

Голова ОДА Володимир Гунчик, своєю чергою, повідомив, що таким чином створення «бурштинових підприємств» ініціюватимуться на рівні районів. А солдати там стоятимуть «і рік, і скільки треба».

Крім того, з його слів, 80% викопаних ровів уже засипані, а до кінця тижня роботу завершать, там же висадять ялинки.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі