На Волині збудують сучасні стадіони

На Волині всерйоз взялися за відродження легкої атлетики. Після спорудження легкоатлетичного комплексу на луцькому «Авангарді» Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» береться розвивати спортивну інфраструктуру у районах.

Заплановано, що у найближчі роки в кожному районному центрі Волині постане сучасна спортивна арена. Нині ж роботи розпочаті у чотирьох районах області.

Власне, про те, що легка атлетика Волині отримала довгострокову можливість фінансової підтримки та розвитку інфраструктури стало відомо 6 жовтня в ході знакової події – підписання Меморандуму про взаємовідносини щодо розвитку фізичної культури і спорту між Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та громадською організацією «Федерація легкої атлетики Волинської області».

Угоду уклали до 31 грудня 2020 року. Документ передбачає фінансове забезпечення навчально-тренувальних зборів та змагань з легкої атлетики, фінансування наданих Федерацією легкої атлетики пропозицій щодо покращення та розбудови спортивної інфраструктури в області.

Організаційне забезпечення заходів покладається на Федерацію легкої атлетики Волині. Йдеться про спорудження легкоатлетичних стадіонів у кожному районному центрі, пошук талантів у школах області, підвищення іміджу легкої атлетики, проведення у Луцьку навчально-тренувальних зборів збірної команди України з легкої атлетики, а також проведення національного чемпіонату України з кросу.

Зі слів очільника Федерації легкої атлетики Волинської області Володимира Рудюка, нині активно ведеться будівництво спортивних арен з синтетичним покриттям у Ківерцівському, Маневицькому,  Любешівському і Камені-Каширському районах. Ці спортивні об’єкти зводяться за зразком реконструйованого нещодавно за кошт Ігоря Палиці та його батьків стадіону Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Тобто це будуть сучасні стадіони із біговими доріжками, волейбольними й баскетбольними майданчиками, із футбольним полем за міжнародними стандартами.

Вартість одного такого проекту, каже Володимир Рудюк, складає близько трьох мільйонів гривень. На його думку, легка атлетика, яку іменують «королевою спорту», заслуговує на таку пильну увагу і фінансову підтримку, чого не було, на жаль, упродовж усіх років незалежності. Та протягом останнього року, тішиться Рудюк, на Волині відбувся соціальний прорив у сфері спорту.

«А почалася наша співпраця 13 червня із підписання першого меморандуму про співпрацю. Завдяки цьому натепер ми маємо чудовий оновлений стадіон «Авангард. Ворота на стадіон відкритті зранку і до вечора – усі охочі можуть займатися безплатно», – зауважив Володимир Рудюк.

Як відомо, згаданий меморандум про співпрацю був підписаний між Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк», Міністерством молоді та спорту України, Федерацією легкої атлетики України та Федерацією легкої атлетики Волинської області. В документі, зокрема, йшлося, що стадіон «Авангард» за кошти Фонду перетвориться на легкоатлетичну споруду – стадіон міжнародного класу, а Федерація легкої атлетики України та Міністерство молоді та спорту беруть на себе зобов’язання привозити сюди національні та міжнародні чемпіонати.

«Життя ставить перед нами нові виклики і підказує нові проекти. Тому назріла необхідність для підписання нового меморандуму. Цього разу між Фондом «Новий Луцьк» і Федерацією легкої атлетики Волинської області. Відповідно до цієї угоди, спортивна інфраструктура буде активно розвиватися і в районах. Ці проекти – унікальні для всієї України, адже таких масштабів спортивного будівництва немає в жодній області. Як казав раніше перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул, вся увага Міністерства прикута саме до Луцька», – повідомив Володимир Рудюк.

З огляду на амбітні плани, роботи у Фонду і Федерації побільшало в рази.

«Завдання – не просто спорудити ці об’єкти, на які би ми дивилися, як на музей чи на пам’ятник. Головне – наповнити їх життям, як стадіон у Луцьку. Це основний посил голови правління Фонду «Новий Луцьк» Олександра Товстенюка – щоб не було платних груп, щоб ворота були відкриті для усіх. Так само ми хочемо зробити в райцентрах. І підписавши новий меморандум, ми взяли на себе зобов’язання наповнити районні центри спортивними подіями і умовами для розвитку спорту, зокрема легкої атлетики», – наголосив Володимир Рудюк.

Із цього приводу голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк відзначив, що спільні дії дозволять кардинально змінити ситуацію в області щодо спортивної інфраструктури.

«Підписання цього меморандуму є закономірним і послідовним кроком у співпраці Фонду і Федерації. Як нещодавно повідомив засновник «Нового Луцька» Ігор Петрович, найближчим часом «Новий Луцьк» буде перейменовано у Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». У нас є наміри взяти під опіку всю область. Власне, одним із перших кроків у цьому напрямку є співпраця з Федерацією легкої атлетики Волинської області. Іновий меморандум дасть можливість комплексно змінити ситуацію щодо легкої атлетики в області. Федерація разом зі спортсменами, тренерами напрацьовуватиме пропозиції щодо того, як розвивати легку атлетику на Волині. Ми допоможемо їм втілювати ідеї, це буде і будівництво стадіонів, і сприяння організації змагань та підтримка спортсменів у виїздах на змагання. І я певен, що у нас все вдасться якнайкраще», – наголосив Олександр Товстенюк.

На урочисте підписання меморандуму прибув й Володимир Засєкін, тренер з легкої атлетики з Маневичів, який виховав олімпійського спортсмена. Він каже, що на європейський легкоатлетичний стадіон в Маневичах чекали понад 20 років. І ось тільки цьогоріч їхня мрія втілюється у життя.

«Я підготував Максима Богдана, який є володарем Кубка Європи, спортсменом міжнародного класу. Це свідчить про те, що можна виховувати висококласних спортсменів і на периферії. Раніше ми тренувалися на ґрунтовому покритті, дітки завжди питали, коли ж ми матимемо достойні умови для тренувань. Минуло 20 років і цей час настав. Це велика подія для всього району. Тим паче, що реконструкцію планують завершити вже цього року», – поділився Володимир Засєкін.

Окрім того, стало відомо й про те, що у жовтні запланований приїзд на Волинь видатного українського легкоатлета Сергія Бубки, яких хоче побачити реконструйований «Авангард» та реалізацію проектів у районах.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ірина КАЧАН

Коментарі