У Луцьку «ОПОРА» зафіксувала порушення прав спостерігачів під час ЗНО

У Луцьку «ОПОРА» зафіксувала порушення прав спостерігачів під час ЗНО
  1. Новина відноситься до:

Громадянська мережа «ОПОРА» підбила підсумки громадського спостереження за проведенням ЗНО

Під час прес-конференції координатор Дмитро Безвербний та спостерігачі «ОПОРИ» розповіли про найбільш типові порушення учасників ЗНО та працівників пунктів тестування на Волині.

Цьогоріч «ОПОРА» спостерігала за проведенням ЗНО з чотирьох предметів: українська мова та література, англійська мова, математика та історія України. Громадянське спостереження охопило вісім населених пунктів Волинської області та 21 пункт тестування.

Серед основних порушень з боку учасників ЗНО – було знайдено мобільні телефони за допомогою металошукача. Зафіксовано лише чотири таких випадки. Три з них стосувалися української мови, а однин випадок стався під час тестування з математики. Також під час складання ЗНО абітурієнти користувалися олівцям, хоч це заборонено.

Щодо порушень з боку працівників – тестування розпочалося на сім хвилин пізніше, бо абітурієнт не зміг знайти аудиторію, а працівник йому не допоміг, а також один інструктор покинув аудиторію без дозволу відповідального за пунктом тестування. А на одному із пунктів черговий користувався книгою.

Спостерігалися порушення прав самих спостерігачів. Наприклад, у Луцькій гімназії №4 спостерігачеві заборонили виходити з аудиторії та користуватися мобільним телефоном на пункті тестування.

«Спостерігачам забороняли користуватися мобільними телефонами, хоч в положенні чітко прописано, що спостерігачі можуть усе фіксувати на телефон», – наголосив Дмитро Безвербний. – Нам просто було необхідно виходити на коридор, щоб перевірити, чи немає там шпаргалок, а також слідкувати за тим, щоб учасники тестування не залишали шпаргалок у туалеті. Адже іноді такі випадки спостерігаються».

Під час проведення ЗНО були й нестандартні ситуації, які стосувалися інструкторів: в аудиторному пакеті бракувало стрічки з штрих-кодами для кодування бланків, або ж інструктори забували наклеювати наліпки чи приносити їх взагалі.

Але є й позитивні тенденції цьогорічного складання ЗНО. Серед основних – це висока явка учасників ЗНО на тестуванні з української мови та літератури. Також не зафіксовано жодного випадку подання апеляції та спізнення абітурієнта чи появи учасника тестування без потрібних документів.

Важливо, що на ЗНО у Волинській області були зареєстровані учасники з Донецької та Луганської областей. Однак жоден з них на тестуванні не з’явився. Лише у Луцькій гімназії №21 склали ЗНО п’ять російськомовних абітурієнтів.

«Загалом ЗНО проходить спокійно. Хоч є певні проблеми, але вони не впливають на саме тестування, – запевнив координатор «ОПОРИ». – Деякі абітурієнти хочуть нас перехитрити, але їм це не вдається. Ще одна проблема: персонал не дуже кваліфікований, але це стосується не усіх».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі